2012. május 19., szombat

Mézes rebarbara fagyi




Rebarbara egyike azoknak a hozzávalóknak, amit az emberek vagy imádnak, vagy messziről elkerülik. Én egyszerűen imádom, és igyekszem kihasználni minden lehetőséget a rövid tenyészidő alatt. Amennyire féltem felhasználni az első időkben, most annyira a rabja lettem. Bevallom, még nyersen is szívesen rágcsálom. Az arcom fintorba rándul a fanyar íztől, de hát ez velejár. Viszont egy  édes, krémes, mézes fagylalttal, tökéletes  alap lehet. Az biztos, hogy aki megkóstolja rabjává válik. Az alap recept innen származik, bár már változtattam elég sokat rajta, az ötlet mégis az övé.


alap fagyi
 
600 ml tejszín
400 ml zsíros tej
1 vanília rúd kikapart magjai
200 g cukor
75 ml méz
10 tojássárgáját 

A tojássárgájákat keverjük habosra a cukorral, a mézzel, ízesítsük a vanília kikapart magjaival, tegyük hozzá a tejet és a tejszínt, majd gőz fölött keverjük habosra. Kihűtés után tegyük a fagyi gépbe, és már kész is az alapfagylalt. Ha nincs fagylaltkészítő gépünk, semmi baj, egy edénybe fagyasszuk le, és kb fél óránként keverjük át, hogy nagy jégkristályok ne képződjenek benne.

rebarbara mártás
 
600 g rebarbara szár 3 cm-es darabokra vágva
125 g cukor
125 g méz 

 
A leveleket távolítsuk el a rebarbaráról, mert mérgezőek, és tisztítsuk meg a szárakat. A vékony hártya szerű részt kell lehúzni. Azután szeleteljük fel. Tegyük egy edénybe a cukorral, és a mézzel, majd alacsony hőmérsékleten, óvatosan kavarva főzzük 10 percig. Kóstoljuk meg, elég édes-e, ha szükséges még tehetünk bele cukrot. Tegyük egy másik edénybe ami kényelmesen elfér a mélyhűtőben is, és alaposan hűtsük ki.
Miután kész az alap és a mártás is jó lehűlt, a felét keverjük a fagyiba, a másik felét csak locsoljuk a tetejére, hogy látszanak a rebarbara csíkok.



 

  foto: Jem

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...