2012. május 15., kedd

Csirkemell pezsgőmártással

Talán az egyik legizgalmasabb íz, amikor a pezsgőt főzéshez is felhasználjuk. 
Ne csak olyankor fogyasszuk, ha ünnepelni kell. A pezsgő mindennek maga adja az ünnepi hangulatot. A csirkemellet elvarázsolja, és az íz magáért beszél. 
Mindenkinek ki kell egyszer próbálni. Egy külföldi oldalon találtam rá, ahol ódákat zengtek róla, és valóban megér egy misét.
 
hozzávalók: 2 személyre

2 evőkanál vaj vagy margarin
2 egész csirkemell filé
250 g szeletelt friss gomba
1 dl száraz pezsgő
150 g zsírszegény joghurt (vagy tejföl)
só, fehérbors ízlés szerint


Melegítsük meg a vajat és a csirkemelleket pirítsuk meg benne mindkét oldalon.

Vegyük ki, és a maradék vajban pirítsuk meg a szeletelt gombát. Azt is vegyük ki egy tányérra.
A visszamaradt zsiradékhoz öntsük hozzá a pezsgőt, sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a joghurtot vagy a tejfölt, és forraljuk jól ki. A csirkét és a gombát, tegyük egy hőálló edénybe, és öntsük rá a mártást.
Fedjük le és süssük 180 fokon 10-15 percig, vagy amíg összepirulnak.

Rizzsel, vagy galuskával tálaljuk


Ha nem akarunk egy üveg pezsgőt felbontani, lehet fehérborral, vagy csirke alaplével is készíteni. A pezsgő persze teljesen más, egy finom selymes ízt kölcsönöz.









Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...