Egyre több olyan étel készül mindannyiunk konyhájában, ahol számunkra egzotikus élelmiszereket használunk.
Sokan keressük a megfelelő házi elkészítési módjukat. Nem csak azért, mert így sokkal olcsóbbak, hanem azért is mert tudjuk mi van benne. A tudatos táplálkozás egyik alapja, hogy tisztában legyünk azzal mit eszünk, és mit adunk szeretteinknek.
A másik érv, amiért házilag állítjuk elő ezeket a dolgokat az az, hogy nem lakik mindenki nagyvárosban, vagy annak közelében, és nem szívesen adunk ezreket az utazásért, vagy a webshopnak egy pár száz forintos dologért. Szerintem ez érthető is.
Ez a chilis olaj könnyen elkészíthető, és mindemellett kitűnő ízesítő.
Ez a chilis olaj könnyen elkészíthető, és mindemellett kitűnő ízesítő.
Hozzávalók
500 ml repceolaj, növényi olaj, vagy más, semleges ízű olaj
2 újhagyma,
50 g gyömbér,
100 g chili por
2 csillagánizs
Keverjük össze a chili port és csillagánizst egy közepes
méretű hőálló tálba. Tegyük félre.
Tegyük a repce olajat, az újhagymát és a
gyömbért egy közepes lábasban.
Melegítsük, amíg az olaj füstös és illatos lesz. Ez nem azt jelenti, hogy
füstöltessük az olajat és olyan forróra hevítsük. Ez azt jelenti, hogy, ahogy melegszik, egyre
inkább érezzük az illatokat, akkor jó, amikor füstös illatra emlékeztet.
Vegyük le az olajat a tűzről, és dobjuk bele a zöld
hagymát és a gyömbért. Óvatosak legyünk, mert a nedvességtől csapkodhat az olaj, vigyázzunk nehogy megégessen.
Hagyjuk kihűlni egy kicsit, és öntsük rá a chili port meg a csillagánizst.
Jól keverjük
össze és hagyjuk ülepedni, legalább 12 órán keresztül, amíg az olaj
kiválasztódik, és úszik a tetején.
Óvatosan öntse le az olajat egy edénybe, lefedve,
szobahőmérsékleten, legalább egy hónapig eláll. Ne tegyük hűtőbe, az olaj féléket nem kell hűtőben tárolni, mert homályos és zavaros lesz.
A receptet itt találtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése