2012. május 27., vasárnap

Fűszeres zsemle könnyen, gyorsan, egyszerűen

Hosszú hétvégén nagyon jó szolgálatot tehet egy könnyű fűszeres zsemle, ha kevés lett a kenyér, vagy a péksütemény. Persze csak úgy is el lehet készíteni, semmilyen komoly munkát nem jelent, ráadásul általában van otthon minden hozzávaló. Természetesen a friss zöldfűszereket helyettesíthetjük szárítottal is. Egy valamire viszont ügyeljünk legyen minden szobahőmérsékletű. Tökéletes eredmény csak akkor várható.

hozzávalók

250 ml víz
2 evőkanál vaj
1 tojás  
500 g kenyérliszt
2 evőkanál friss bazsalikom, apróra vágva
1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
1 tk szárított oregánó
50 g cukor
1 tk só
3 tk  száraz élesztő
 
Az összes hozzávalót kenyérsütőben tesszük és megdagasztatjuk. Kivesszük és letakarva 1 és fél órát kelesztjük. Kizsírozzuk a tepsit. A tésztát 15 db egyforma részre osztjuk és cipóra formáljuk őket. 5-5 cm-re helyezzük egymástól a tepsiben, kenjük meg vajjal, majd fedjük le egy ruhával.
Kelesszük további 30 percig.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és  8-10 perc alatt süssük mosolygós pirosra.

 

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...