Egyik legfinomabb zöldség talán a spenót. Most a piacok tele
vannak frissen szedett spenóttal. Nem győzöm eleget hangsúlyozni, mennyire
fontos, hogy a gyerekek időben megszeressék ezeket az értékes növényeket.
Ha
finom kis pitéket készítünk nekik gorgonzola sajttal, vagy ha valaki nem
szereti az ilyen jellegű sajtokat, akkor juhtúró és tehéntúró keverékkel
helyettesítheti. Akkor is tökéletes harmóniában lesznek az ízek. De ha csak a tehéntúrónál maradunk, kevés sóval, esetleg petrezselyemzölddel szintén érdekes ízű ételt szolgálhatunk fel.
Érdemes
megpróbálni.
300 g házi omlós tészta:
250g liszt,
125g szobahőmérsékletű vaj kis darabokra vágva,
1 tojás sárgája,
2 evőkanál hideg víz
só,
a töltelékhez:
200g friss spenót,
150g tejszín,
2 tojás,
100 g gorgonzola sajt (vagy hasonló)
2 evőkanál parmezán sajt,
só, bors,
a töltelékhez:
200g friss spenót,
150g tejszín,
2 tojás,
100 g gorgonzola sajt (vagy hasonló)
2 evőkanál parmezán sajt,
só, bors,
tészta:
Keverjük össze a tojás sárgáját a vajjal, adjunk hozzá két
kanál hideg vizet és keverjük össze. Adjuk hozzá lisztet és a sót (ha
szükséges, adjunk hozzá még egy kis vizet, hogy a tészta sem nem kemény sem nem
lágy legyen). Formáljuk téglalapra, és csomagoljuk be folpackba.
Tegyük hűtőbe egy órára. Sodorjuk
ki vékonyra és villával szurkáljuk jól meg. Szaggassunk belőle kerek lapokat a
formának megfelelő méretűre. Tegyük kivajazott, kilisztezett formába, és
töltsük meg a töltelékkel. Tetejére tegyünk rácsokat a maradék tészta
felhasználásával. kenjük meg tojással.
A töltelék:
Forró sós vízbe főzzünk parajleveleket, szűrjük le és hagyjuk
kihűlni. Egy tálban keverjük össze a tojásokat a tejszínnel, reszelt
parmezán sajttal, tegyük bele a spenótot,
a gorgonzola sajt darabot. sózzuk, borsozzuk.
sütjük 180 ° C-on kb 20 percig
sütjük 180 ° C-on kb 20 percig
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése