2012. október 16., kedd

Margarinos kenyér





Mindenki tud kenyeret sütni, és ennek egyik bizonyítéka az, hogy én is. 

Az első próbálkozások nem mindig sikerültek, de egy kivételével mindig elfogyott. Az-az egy, valami külföldi oldalról készült, és az ízlés ugye eltérő. Egy kenyér ne édes és ragadós legyen, hanem kellemesen sós, könnyű, lyukacsos, de ne túlzottan, szóval ízletes legyen. A margarinos kenyér pont ilyen. 
A szomszéd város tigriskenyere készül margarinnal, és olyan kapós, hogy nem győznek belőle eleget készíteni. Bár minden nap dél körül kerül a polcra, mégsem marad egy órán belül egy darab sem. Tehát finom.
Próbáltam hasonlót készíteni, és meglepődtem, hogy milyen jól sikerült. Bár nem rizslisztes bevonattal készítettem, csak hagyományos cipó sült belőle, mégis gyorsan elfogyott. Mivel ma van a kenyér világnapja a bejegyzés aktualitása tökéletes.

Hozzávalók

60 dkg kenyérliszt
300 ml langyos víz
3 dkg élesztő, vagy ennek megfelelően kovász (én nem szeretem a kovászos kenyeret)
1 tk cukor
1 tk só
5 dkg olvasztott margarin

A langyos vízben feloldom az élesztőt, a cukrot, és 30 dkg liszttel összekeverem. Ezt este készítem el és a hűtőben tölti az éjszakát. Másnap reggel a sót összekeverem a maradék liszttel, és belegyúrom az előtésztába, megolvasztom a margarint, mintha kalácsot szeretnék csinálni, és beledolgozom.  Jól megdagasztom, és egy órát meleg helyen kelesztem. Mikor duplájára kelt, a levegőt kinyomom belőle, megformázom vagy cipónak, vagy vekninek, és újabb órát kelesztem. Langyos vizes kézzel megsimogatom, éles késsel bemetszést készítek rajta, és 210 fokra előmelegített sütőbe teszem. 10 perc múlva 180 fokra visszaveszem a hőmérsékletet, és 50 perc alatt készre sütöm. Rácson hagyjuk kihűlni.








2 megjegyzés:

Unknown írta...

Elnézést, de 2x van említve a margarin. Nos akkor pontosan mikor is kell a margarint bele tenni? Az összesen az előtésztába, vagy csak felét? Ki szeretném próbálni, remélem sikerülni fog. Célom a tigris kenyér!! :) Üdv.: B.Erika

Zsóka írta...

Tényleg kétszer van írva, és az első margarint ki fogom rögtön javítani. Köszönöm az észrevételt. Viszont semmi baj nem történhetett volna, és ha egy javaslatot elfogadsz, még finomabb a kenyér vajjal. Szeretném ha az eredményt is megosztanád velünk. Legalább szóban, és/vagy képben.

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...