A cukkini egy olyan zöldségféle, amit nagyon változatosan lehet elkészíteni. Lehet édesség, előétel, főétel, vagy köret. Készíthetünk belőle lekvárt, de savanyúságot is. Talán nincs is másik ennyire sokoldalú növényünk. Mindenképpen érdemes termeszteni, ha lehetőségünk van rá.
Mai ebédünk egy feltétként elkészített finom fánk, ami már elkészítése elején is kellemes, étvágygerjesztő látványt nyújtott. Elkészítve pedig igazán izgalmas, és ízletes étel lett.
Hozzávalók:
3 db cukkini
2 tk só
1 közepes sárgarépa
¼ csésze újhagyma
¼ csésze kapor
¼ csésze petrezselyemzöld
2 ek menta
20 dkg feta sajt
2 ek joghurt
¼ tk őrölt bors
1 tojás
½ csésze liszt
1 csomag sütőpor
olaj a sütéshez
A cukkinit megmossuk, lehámozzuk a héját, és lereszeljük
a répával együtt.
Megsózzuk, és 15 percig állni hagyjuk. Amíg pihen a cukkinis
répa, a zöldfűszereket apróra vágjuk. A zöldhagymának a zöld részét is bátran
vágjuk fel finom, és kellemes színfolt lesz a fánkocskákban.
A levétől kicsavart cukkinit összekeverjük az apróra
vágott zöldfűszerekkel, belemorzsoljuk a feta sajtot, hozzáadjuk a tojást, és a
joghurtot, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőporral
elkevert lisztet, amivel óvatosan eldolgozzuk.
Egy serpenyőbe kevés olajat teszünk, amit felforrósítunk,
és egy evőkanál segítségével cukkini fánkokat szaggatunk bele, amit szépen
ellapogatunk, és arany barnára sütünk. A serpenyőbe ne tegyünk túl sok olajat,
mert akkor nehezen kezelhető a massza. Megfordítjuk, és a másik oldalát is
megsütjük. Amikor megsült papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, hogy a
felesleges olaj lecsepegjen róla.
Joghurttal, tejföllel, vagy paradicsommártással tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése