Csokis - mákos- diós önmagában is tökéletes, nem hogy együtt. Ennél szerintem jobb nem is kell. Egy igazi vasárnapi sütemény.
Hozzávalók:
140 g liszt
120 ml erős feketekávé
40 g kakaópor
8 db tojássárgája
10 db tojásfehérje
300 g cukor
1,5 teáskanál sütőpor
270 g vaj
80 ml növényi olaj
150 g mák
100 g dió (mogyoró vagy mandula)
170 ml tejszín
200 g fekete csokoládé
300 ml tejből, 2 evőkanál kukoricakeményítőből 1 vaníliás cukorral, készített fehér krém
Egy erős kávéhoz (120 ml) öntjük a
kakaóport (40 g). Keverjük össze, és hűtsük ki.
A kávét összekeverjük a kakaóporral
Használjunk jó minőségű kakaót
A tojássárgáját (4 db.) a cukorral (120 g) keverjük fehéredésig, adjunk hozzá az olajat (80 ml) és a kávé keveréket.
A tojássárgáját keverjük habosra, fehéredésig
Belekeverjük az olajat
Keverjük össze a száraz hozzávalókat külön edényben: 140 g
lisztet és a sütőport 1,5 tk.
Keverjük össze a kávés és a tojássárgájás keveréket.
Verjük kemény habbá a tojásfehérjét (6 db.) a cukorral (30 g),
Verjük kemény habbá a tojásfehérjét (6 db.) a cukorral (30 g),
Adjuk a sárgáját keverékhez,
részletekben, a tésztát óvatosan kevergetve.
Ha légkeveréses a sütőnk, egyszerre süssünk a tésztából két lapot 175 fokosra előmelegített sütőben.
Ha ez nem lehetséges, - a tésztát vágjuk 2 részre töltés előtt. Hagyjuk alaposan kihűlni.
Mákos süteményt:
Daráljuk le a mákot, száraz serpenyőben pirítsuk meg a diót, amit törjünk darabokra
daráljuk le a mákot
száraz serpenyőben pirítsuk meg a diót és törjük össze
A vajat (100 g) keverjük a cukorral (100 g) habosra, Adjuk hozzá a tojások sárgáját (4 db.)egyenként.
a tojást egyenként keverjük bele
Adjuk hozzá a mákot (150 g) és az
összevágott pörkölt diót (100 g, de lehet mogyoró,vagy mandula).
Fehérjéket (4 db) felverjük a cukorral (50 g) sűrű habbá. Keverjük össze a mákos keverékkel óvatosan. Melegítsük a sütőt 170 fokra, és süssük meg.
Krém:
Készítsünk fehér krémet a tejből (300 ml) a kukoricakeményítőből (2 evőkanál) cukorból (4-5 evőkanál)
és vaníliás cukorból (1 tasak)
A fehér krémet hűtsük ki
Használjuk jó minőségű étcsokoládét
A vajat (170 g) keverjük habosra, majd keverjük kanalanként bele a fehér krémet, azután a hűtött csokoládékrémmel összekeverjük.
Egy csokoládés lap, arra csokikrém, arra mákos lap, arra csokikrém, arra csokoládés lap
A képen látható módon egymásra
helyezzük a tésztákat, a sűrű, kihűlt csokoládékrémmel.
Nagyon éles előmelegített késsel szeleteljük, hogy szép szeleteket tudjunk vágni.
A tetejét díszíthetjük
mogyoróval, és csokoládécseppekkel, vagy csokoládéforgáccsal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése