2014. július 26., szombat

Csokis-mákos diós süti





Csokis - mákos- diós önmagában is tökéletes, nem hogy együtt. Ennél szerintem jobb nem is kell. Egy igazi vasárnapi sütemény.

Hozzávalók:

140 g liszt 
120 ml erős feketekávé 
40 g kakaópor 
8 db tojássárgája
10 db tojásfehérje
300 g cukor
1,5 teáskanál sütőpor 
270 g vaj 
80 ml növényi olaj 
150 g mák 
100 g dió (mogyoró vagy mandula) 

170 ml tejszín  
200 g fekete csokoládé 


300 ml tejből, 2 evőkanál kukoricakeményítőből 1 vaníliás cukorral, készített fehér krém

Egy erős kávéhoz (120 ml) öntjük a kakaóport (40 g). Keverjük össze, és hűtsük ki. 


A kávét összekeverjük a kakaóporral



Használjunk jó minőségű kakaót



A tojássárgáját (4 db.) a cukorral (120 g) keverjük fehéredésig, adjunk hozzá az olajat (80 ml) és a kávé keveréket. 




A tojássárgáját keverjük habosra, fehéredésig



Belekeverjük az olajat


Keverjük össze a száraz hozzávalókat külön edényben: 140 g lisztet és a sütőport 1,5 tk. 


Keverjük össze a kávés és a tojássárgájás keveréket. 
Verjük kemény habbá a tojásfehérjét (6 db.) a cukorral (30 g),
Adjuk a sárgáját keverékhez, részletekben, a tésztát óvatosan kevergetve. 


Ha légkeveréses a sütőnk, egyszerre süssünk a tésztából két lapot 175 fokosra előmelegített sütőben.
 
Ha ez nem lehetséges, - a tésztát vágjuk 2 részre töltés előtt. Hagyjuk alaposan kihűlni.


Mákos süteményt:
 

Daráljuk le a mákot, száraz serpenyőben pirítsuk meg a diót, amit törjünk darabokra


daráljuk le a mákot



száraz serpenyőben pirítsuk meg a diót és törjük össze


A vajat (100 g) keverjük a cukorral (100 g) habosra, Adjuk hozzá a tojások sárgáját (4 db.)egyenként. 



a tojást egyenként keverjük bele



Adjuk hozzá a mákot (150 g) és az összevágott pörkölt diót (100 g, de lehet mogyoró,vagy mandula). 

Fehérjéket (4 db) felverjük a cukorral (50 g) sűrű habbá. Keverjük össze a mákos keverékkel óvatosan. Melegítsük a sütőt 170 fokra, és süssük meg.

Krém: 

Készítsünk fehér krémet a tejből (300 ml) a kukoricakeményítőből (2 evőkanál) cukorból (4-5 evőkanál)
és vaníliás cukorból (1 tasak)




A fehér krémet hűtsük ki


A sűrű habtejszínt (170 ml), forraljuk fel, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az étcsokoládét (200 g) apróra tört darabokban, keverjük simára. Hagyjuk kihűlni. 



Használjuk jó minőségű étcsokoládét



A vajat (170 g) keverjük habosra, majd keverjük kanalanként bele a fehér krémet, azután a hűtött csokoládékrémmel összekeverjük.



Egy csokoládés lap, arra csokikrém, arra mákos lap, arra csokikrém, arra csokoládés lap


A képen látható módon egymásra helyezzük a tésztákat, a sűrű, kihűlt csokoládékrémmel. 

Nagyon éles előmelegített késsel szeleteljük, hogy szép szeleteket tudjunk vágni.

A tetejét díszíthetjük mogyoróval, és csokoládécseppekkel, vagy csokoládéforgáccsal.


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...