Sokan szedjük az őszi fokhagymát, és nem igazán tudjuk
mit is csináljunk vele, mert esetleg többet dugdostunk, mint amennyit el tudunk
fogyasztani pár hónap alatt.
Ehhez szeretnék segítséget adni pár ötlettel. Ehetjük
őket nyersen, de adhatjuk ételek készítéséhez, salátákhoz. A felhasználhatósága
szinte végtelen, és csak fantázia kell hozzá.
Ecetes foghagyma
fokhagyma,
egész szegfűszeg
piros kaliforniai paprika
babérlevél
egész bors
szárított oregánó
piros erős paprika pehely
só
olívaolaj
ecet
piros kaliforniai paprika
babérlevél
egész bors
szárított oregánó
piros erős paprika pehely
só
olívaolaj
ecet
Tisztítsuk meg a
fokhagymagerezdeket, és tegyük tiszta üvegekbe a kaliforniai paprika kockákkal.
Adjunk üvegenként 1-2 babérlevelet, szegfűszeget, pár szem egész borsot, egy
csipet oregánót, egy csipet erős paprika pelyhet (ez lehet csili, de
cseresznyepaprika darabka is) valamint egy mokkás kanál sót. Az üvegekbe
tegyünk 2 evőkanál olíva olajat, és a többit töltsük ki 10 %os ecettel.
Következő pácolt fokhagyma
recept egy füstös ízű finomság, amit nagyszerű élvezet megkóstolni. Nem beszélve
a fokhagyma gyógyító erejéről. É cseppen se féljünk, fogyasszuk bátran, hiszen
a pácolás elveszi a kellemetlen szagát.
Füstös ecetes fokhagyma
Hozzávalók:
1 kg fokhagyma,
megtisztítva
1 liter ecet 10 %-os
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1 liter ecet 10 %-os
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só
Minden üvegbe
1 teáskanál pirospaprika-pehely
½ teáskanál édeskömény
¼ teáskanál füstölt paprika
½ teáskanál édeskömény
¼ teáskanál füstölt paprika
Ízlés szerint szegfűszeg
A megpucolt fokhagyma
gerezdeket a fűszerekkel üvegekbe rakjuk. Az ecetet a sóval és a cukorral
felforraljuk, majd az üvegeket feltöltjük vele, az üvegek nyakáig, és rátesszük
a tetőt.
Dunsztoljuk forrástól
számított 10 percig, és a forró vízben hagyjuk kihűlni. Ezután címkézzük és
tesszük a kamrapolcra, ahol egy évig is eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése