A vörös káposzta és az őszi fejes káposzta egyik kedvenc
elkészítési módja a pácolás, amit már évek óta készítek, most a cékla gyönyörű
színes leveleivel tettem kísérletet.
Ennek pár hete, tehát az ízek összeértek, és most érkezett el a
felbontásának ideje.
Nagyon is ismételhető receptnek bizonyult, tehát a cékla elrakásakor a leveleket is érdemes elkészíteni.
Természetesen vörös és fehér káposzta
levél is jó vegyesen, de a karalábé levél is megfelel. Legyünk bátran kreatívak.
hozzávalók:
1 ½ - 2 kg céklalevél vagy káposztalevél
só a besózáshoz
páclé hozzávalók:
1/8 csésze só
½ csésze cukor
1/8 csésze mustármag
4 csésze ecet 10 %-os
1 teáskanál szegfűszeg
1 teáskanál szegfűbors
1 teáskanál egész bors
1 teáskanál zellermag (zellerlevél is jó)
1 rúd fahéj
Szeleteljük fel a megmosott, leszárított leveleket, és
egy nagy tálban keverjük össze a sóval, hagyjuk 24 órát állni. Ekkor mossuk le,
és hagyjuk lecsepegni a vizet. Rakjuk bele az üvegekbe szorosan, de azért
helyet hagyva a páclének. Egy lábasban forraljuk fel a páclé hozzávalóit és
öntsük a levelekre.
Lezárva tegyük vízfürdőbe, és forrástól számított 15
percig forraljuk. Kiszedve hagyjuk kihűlni. Címkézzük, és tehetjük a polcra.
Savanyúságokhoz díszítésnek, vagy borscshoz kitűnő hozzávaló.
Bár úgy tűnik, hogy a 4 csésze vagyis = 1 liter ecet kicsit sok, de higgyük el finom lesz a végeredmény.
És igen, vizet nem teszek hozzá.
Bár úgy tűnik, hogy a 4 csésze vagyis = 1 liter ecet kicsit sok, de higgyük el finom lesz a végeredmény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése