2014. július 14., hétfő

Pácolt céklalevél borscsnak, savanyúságnak







A vörös káposzta és az őszi fejes káposzta egyik kedvenc elkészítési módja a pácolás, amit már évek óta készítek, most a cékla gyönyörű színes leveleivel tettem kísérletet. 

Ennek pár hete, tehát az ízek összeértek, és most érkezett el a felbontásának ideje. 

Nagyon is ismételhető receptnek bizonyult, tehát a cékla elrakásakor a leveleket is érdemes elkészíteni.

Természetesen vörös és fehér káposzta levél is jó vegyesen, de a karalábé levél is megfelel. Legyünk bátran kreatívak.





hozzávalók:

1 ½ - 2 kg céklalevél vagy káposztalevél
só a besózáshoz

páclé hozzávalók:

1/8 csésze só
½ csésze cukor
1/8 csésze mustármag
4 csésze ecet 10 %-os
1 teáskanál szegfűszeg
1 teáskanál szegfűbors
1 teáskanál egész bors
1 teáskanál zellermag (zellerlevél is jó)
1 rúd fahéj

Szeleteljük fel a megmosott, leszárított leveleket, és egy nagy tálban keverjük össze a sóval, hagyjuk 24 órát állni. Ekkor mossuk le, és hagyjuk lecsepegni a vizet. Rakjuk bele az üvegekbe szorosan, de azért helyet hagyva a páclének. Egy lábasban forraljuk fel a páclé hozzávalóit és öntsük a levelekre.

Lezárva tegyük vízfürdőbe, és forrástól számított 15 percig forraljuk. Kiszedve hagyjuk kihűlni. Címkézzük, és tehetjük a polcra. Savanyúságokhoz díszítésnek, vagy borscshoz kitűnő hozzávaló. 

Bár úgy tűnik, hogy a 4 csésze vagyis = 1 liter ecet kicsit sok, de higgyük el finom lesz a végeredmény.
És igen, vizet nem teszek hozzá.




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...