A zöldborsó házi eltevése, nem bonyolult, viszont nagy
odafigyelést igényel, hiszen a legapróbb mikroszkopikus lény is erjedést
okozhat az üvegekben.
A zöldborsót amikor leszedjük,lehetőség szerint azonnal fejtsük ki, és bő
sós vízben főzzük 3-4 percig forralva. Ezután leszűrjük és lecsepegtetjük.
Fél kiló zöldborsónként fél liter vizet 6 kávéskanál
cukrot és egy késhegynyi sót számítva feltesszük főni a vizet, kavarjuk, hogy
elolvadjon a cukor és a só.
Amikor zubogva forr a víz, a lecsepegtetett zöldborsót
beletesszük, és addig főzzük benne, amíg a szemek ráncosodni kezdenek.
Ekkor az üvegekbe szedjük egy szűrővel, de csak az üvegek
feléig, és ekkor teszünk bele egy
csapott mokkáskanálnyi nátrium-benzoátot, majd az üvegeket megtöltjük a háromnegyed
részéig az ismételten felfőzött, és langyosra hűtött levével.
Az üvegeket gondosan lezárjuk, és forrástól számított 30-35
percig dunsztoljuk. A dunsztolást másnap
és harmadnap is meg kell ismételni, és gondosan ellenőrizni, hogy az üvegek
légmentesen zárnak-e.
Ha nem vagyunk körültekintőek a készítmény erjedésnek indul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése