Rendszeresen tanulmányozom a régi recepteket, és amikor egy jónak látszó kezembe akad, akkor megpróbálom úgy alakítani, hogy a mi szájízünk szerinti legyen.
Sok-sok szakácskönyvem van, egy nemzeti ételek válogatás tanulmányozása közben akadtam egy oroszországi töltött káposzta receptre, ezt dolgoztam kicsit át, aminek úgy indultam, hogy legfeljebb egy tapasztalattal gazdagabbak leszünk, de kellemes csalódás érte kicsiny családunkat.
Ez egy ismétlős recept. Tehát többször el kell készíteni, és a mostani után meg fogom próbálni úgy, hogy csombort is teszek bele.
A mostani a következők alapján készült.
Hozzávalók:
1 közepes
fej édes káposzta
15 dkg rizs
2 evőkanál
olaj
1 fej hagyma
60 dkg
darált sertéshús
1 csokor
petrezselyemzöld
1 sárgarépa
só, bors,
babérlevél
2 evőkanál zsír
2 evőkanál
liszt
1 teáskanál
pirospaprika
Ízlés szerint sűrített paradicsom
a káposzta főzéséhez
víz
só
ecet
tálaláshoz
tejföl
Az olajon az
apróra vágott vöröshagymát megpároljuk, közben a rizst bő sós vízben félpuhára
főzzük, és a darált húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, bele reszeljük a
sárgarépát, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet, és összekavarjuk.
A káposztát
leveleire szedjük, és forró sós ecetes vízben főzzük, hogy könnyen feltekerhető
legyen.
A káposzta
levelek vastag erét levágjuk, és megtöltjük a leveleket a húskeverékkel, és
töltött káposzta módján felcsavarjuk, egy lábasba rendezzük, közé dugunk 2-3
babérlevelet és vízzel felöntjük, hogy ellepje .
A lébe teszünk kevés sót, vagy
ha van víz helyett húslevessel öntjük fel. Kb egy órát főzzük, majd a zsírból és
lisztből rántást készítünk, ahogy hűl a rántás, elkeverjük benne a pirospaprikát,
és a káposztához adjuk.
Igyekezzünk csomómentesen dolgozni, és alaposan forraljuk fel az ételt,
hogy a liszt íz eltűnjön. Ez kb. 5 perc.
Ha valaki szereti, ekkor tegyen bele 2-3 dl sűrített paradicsomot, mi nem
szeretjük úgy, de az eredeti recept paradicsomosan készült.
Tálaláskor tejföllel kínáljuk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése