A házi borecet sokkal ízletesebb, mint a gyári, és
egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk.
Nincs is másra szükség, mint egy nagy üvegre, 2-3 dl
borra, - attól függően fehér- vagy vörösbor ecetet akarunk -készíteni, valamint egy
kávéskanál mézre, vagy cukorra.
A bort beletesszük az üvegbe, és hozzá adjuk a mézet, majd
lefedjük egy vászon kendővel, és alaposan összerázzuk.
Pár nap alatt egy hártya
képződik a tetején, nos, ebből lesz az ecetágy.
Ezt a hártyát addig rázogassuk,
míg lesüllyed az üveg aljára. Adjunk hozzá 2 dl borecetet, - ezzel oltjuk be az
ecetünket, - és hagyjuk néhány napig állni, azután annyi borral öntsük fel, hogy
2 liternyi legyen.
Pár hét leforgása után, már önthetünk le róla ecetet, de
csak keveset, hogy az ecetágyunk meg tudjon erősödni.
Arra ügyeljünk, hogy mindig öntsük utána ugyanannyi
borral, amennyi ecetet levettünk róla.
Minden alkalommal, mielőtt az ecetet leöntjük, kóstoljuk
meg elég savanyú-e.
Ezzel a módszerrel folyamatosan van finom borecetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése