2014. július 17., csütörtök

Borecet készítése házilag



A házi borecet sokkal ízletesebb, mint a gyári, és egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk.


Nincs is másra szükség, mint egy nagy üvegre, 2-3 dl borra, - attól függően fehér- vagy vörösbor ecetet akarunk -készíteni, valamint egy kávéskanál mézre, vagy cukorra.


A bort beletesszük az üvegbe, és hozzá adjuk a mézet, majd lefedjük egy vászon kendővel, és alaposan összerázzuk. 
Pár nap alatt egy hártya képződik a tetején, nos, ebből lesz az ecetágy. 
Ezt a hártyát addig rázogassuk, míg lesüllyed az üveg aljára. Adjunk hozzá 2 dl borecetet, - ezzel oltjuk be az ecetünket, - és hagyjuk néhány napig állni, azután annyi borral öntsük fel, hogy 2 liternyi legyen.


Pár hét leforgása után, már önthetünk le róla ecetet, de csak keveset, hogy az ecetágyunk meg tudjon erősödni.
Arra ügyeljünk, hogy mindig öntsük utána ugyanannyi borral, amennyi ecetet levettünk róla.


Minden alkalommal, mielőtt az ecetet leöntjük, kóstoljuk meg elég savanyú-e. 

Ezzel a módszerrel folyamatosan van finom borecetünk. 


Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...