2013. augusztus 25., vasárnap

Csemege uborka hideg vízzel eltéve







A közösségi oldalon bolyongásom alkalmával feltettem a kérdést, mit is csináljak 5 kg uborkából, ugyanis még nem akarok vödrös savanyút készíteni. Ezeket üvegbe szántam. Szépek egyformák, kicsik, és egészségesek. Pár perc múlva jött a recept, ami az első olvasatra jónak is tűnt, és a mai napon el is lett készítve







Hozzávalók:




Uborka


üvegenként


2 evőkanál cukor
1 csapott evőkanál só
3 cl 15-20 %-os ecet
1/4 mokkás kanál szalicil vagy nátrium-benzoát vagy más tartósító
víz a felöntéshez


minden üveg aljára pár szem egész bors, 1 kicsi babérlevél, esetleg meggyfa levél, mustármag, torma, ki mit szeret. Én tettem egy kevés zöld szőlőt, és szőlőkacsot is.


Az uborkákat alaposan mossuk meg. Rakjuk tisztára mosott üvegekbe, aminek az aljára tettük a fűszereket. Én az uborkákat hosszában negyedekre vágtam, mert úgy több fért az üvegbe, jobb volt a hely kihasználás.
Azután minden üvegbe tettem két kanál cukrot, egy csapott kanál sót, 3 cl 15 %-os ecetet, 1 mokkás kanál kálium-szorbátot, és felöntöttem hideg vízzel. Azután a tetőket rácsavartam, majd alaposan összeráztam.


Lezártam. 5 kg uborkából 13 üveg savanyú uborka lett.







Pár hét leforgása alatt nagyon kellemes édes-savanyú uborka lett belőle, ami a család minden tagjának ízlett.




1 megjegyzés:

Unknown írta...

Én szívesen cserélnék veled fügelekvárra másfajta lekvárt, például szilvát, mert nekem meg abból van sok.

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...