2014. március 21., péntek
Tejes-vajas zsemlekenyér
Télről sok maradék tejporom maradt, gondoltam felhasználom a mai kenyérhez.
De milyen jól tettem. Egy nagyon finom zsemlekenyeret készítettem, de biztos, hogy kevés lesz.
hozzávalók
50 dkg liszt
2 evőkanál tejpor
1 teáskanál só
2,5 dkg élesztő
2 evőkanál vaj
3 dl langyos víz
A lisztet egy tálba szitáltam a tejporral a sóval együtt. Az élesztőt a langyos vízben felfuttattam, hozzáadtam az olvasztott vajat, és tésztát dagasztottam vele.
Letakarva 2 órát kelesztettem, majd kinyomtam a levegőt belőle, és hagytam ismét kelni. 1 óra múlva kiborítottam, és négy bucit formáztam, amit egy kenyérsütő edénybe tettem egymás mellé. Ismét hagytam letakarva kelni, amíg a sütő 210 fokosra előmelegedett. A sütő aljába, mint mindig most is tettem egy edénybe vizet, hogy megfelelő páratartalom alakulhasson ki.
A megkelt bucikat betettem az előmelegített sütőbe, 10 perc múlva mérsékeltem a sütő hőfokát 190 fokra, és még 25 percig sütöttem.
a kivett kenyérkéket rácson hagytam kihűlni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kevi sodrott perec
Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra. Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...
-
Nagyon motiváltnak érzem magam, hogy elfeledjen a bolti élesztőt és társait, hogy kovásszal tudjam elkészíteni a kelt tésztákat. Az élesztő ...
-
A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölc...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése