2014. március 13., csütörtök
Gyors, teljes kiőrlésű dagasztás nélküli kenyér
Hogy ne érje szó a ház elejét, nem csak fehér kenyér készül a konyhámban. Elég gyakran készítek teljes kiőrlésű búzaliszttel is kenyeret, de a család a fehér kenyeret jobban szereti, és én nem adalékokkal készült kenyeret készítek, ebből elég egy szelettel, nem kell megenni egy félkilót vagy többet egy étkezésre.
Egyszóval a teljes kiőrlésű liszttel készült kenyeret kénytelen vagyok keverni némi BL80-as kenyérliszttel, hogy megfelelő legyen az állaga.
Nem szeretjük a tömör, ragadós kenyeret. Azt szeretjük, ha könnyű és szivacsos, ha beleharapunk akkor ízletes, és nem ragad a fogaink közé.
Ez a kenyér kicsit rendhagyó, általában kovásszal készítem, de most mivel gyorsan kellett a kenyér, élesztővel csináltam.
Hozzávalók
60 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
20 dkg BL 80 kenyérliszt
5 dkg élesztő
7 dl víz
A hozzávalókat összekevertem egy nagy tálban, mint egy galuska tésztát, és letakarva a tál tetejével, hagytam pihenni, kelni 2 órát. Akkor alaposan belisztezett deszkára borítottam, széles pengéjű késsel jobbról-balról felhajtottam, majd a másik két oldalát is felhajtottam, és kenyérsütő formába tettem.
A sütőt ekkor kapcsoltam be, 230 fokosra melegítettem, a sütő aljára edénybe vizet tettem a páratartalom miatt, addig a kenyerem ismét megkelt, és betettem sülni. 10 perc után 200 fokosra mérsékeltem a hőt, és még 50 percig sütöttem.
A végeredmény pedig ez az ízletes kenyér lett.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kevi sodrott perec
Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra. Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...
-
Nagyon motiváltnak érzem magam, hogy elfeledjen a bolti élesztőt és társait, hogy kovásszal tudjam elkészíteni a kelt tésztákat. Az élesztő ...
-
A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölc...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése