2014. március 9., vasárnap

Napraforgós-tökmagos pogácsa




Legnagyobb elhatározásom, hogy megtanulok pogácsát sütni. Éppen ezért igyekszem a lehető legjobb recepteket megtalálni. Ez a recept a 800 sütemény recept című könyv egyik pogácsájának az átdolgozott változata. Érdemes volt átgondolni, a receptet, mert egy fantasztikusan finom költemény kerekedett belőle.




Hozzávalók:

60 dkg finom liszt 
2 teáskanál só 
25 dkg vaj vagy margarin esetleg 15 dkg zsír
1 egész tojás
1 csipet cukor
1 nagy pohár tejföl (330 ml)
0,5 dl tej
1 csomag instant élesztő (11 g) vagy 3-4 dkg friss
5-5 dkg napraforgómag, tökmag

1 tojássárga a tetejét megkenni
1 marék tökmag a teteje megszórásához



A tejet meglangyosítjuk, és a csipet cukorral és a belemorzsolt, (szórt) élesztővel elkavarjuk, félre tesszük, hogy az élesztő felhabosodjon (felfuttatjuk az élesztőt)



A tökmagot és a napraforgómagon egy tiszta serpenyőben megpirítunk és apróra törünk. Felhasználásig félretesszük.




A lisztet átszitáljuk, ezáltal is levegőt juttatunk bele, a pogácsa, de minden más sütemény és tészta finomabb lesz, ha szitáljuk a lisztet. Szóval átszitáljuk, összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk a vajat, amit az ujjbegyünkkel eldolgozunk a liszttel. Ezután mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a felfutott élesztőt, hozzáadunk egy egész tojást, beletesszük a tejfölt, és szép simára dolgozzuk. 





Ezután a tésztánkat elnyújtjuk, és a tetejét egyenletesen megszórjuk a pirított, összetört magokkal, és összehajtogatjuk. 30 percet pihentetjük. 30 perc után ismét elnyújtjuk, és összehajtjuk, ismét pihen 30 percet. 






Ezután 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét kicsi vízzel hígított tojássárgájával megkenjük, bevagdaljuk, és közepes kiszúróval pogácsákat szaggatunk belőle. 


Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket pár szem tökmaggal díszítjük, és 30 percig pihentetjük. 
Ez idő alatt a sütőt 200 fokosra melegítjük, és a pogácsát 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek tálba szedjük, és fogyasztjuk. 





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...