Köszönöm, hogy eljöttél hozzám, érezd jól magad! Nézelődj, keresgélj kedvedre!
A főzés alkotás, ha alkotsz, szükséged van visszajelzésre. Ha tetszik amit látsz, vagy kipróbálod valamelyik étel elkészítését, esetleg van olyan amit fontosnak tartasz, oszd meg velem és a kedves idelátogató vendégekkel.

2014. március 31., hétfő

Gyors sós fonott kalács









Kukoricalisztből készítettem kenyeret, ízre kiváló, de még kell tökéletesíteni, hiszen nem elég fotogén. Viszont holnap reggel valami szendvicsalapra szükség lesz, ezért gondoltam, hogy a kalács mintájára, készítek egy sós fonott kalácsot.





Hozzávalók:

50 dkg liszt
2,5 dl langyos tej
1 egész tojás
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
2,5 dkg élesztő

1 tojássárgája a lekenéshez.

A hozzávalókat összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, szép fényes, sima legyen. Belisztezzük, és 1 órát kelesztjük.
Amikor duplájára kelt, lisztezett felületre borítjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, és megfonjuk.

-          A végeket én el szoktam kicsit vékonyítani, hogy könnyebben lehessen fonni.





A megfonott kalácsot sütőpapírral bélelt formába, vagy tepsibe tesszük, pici vízzel hígított tojássárgájával megkenjük, és 180 fokos sütőben megsütjük.

-          Én, amikor megfontam, akkor kapcsoltam be a sütőt, tehát ahogy melegedett a sütőm 180 fokosra, a tésztám úgy kelt meg bent.

45 perc kellett, hogy szép aranybarna legyen. Rácsra téve hűtöttem, majd felvágtam.


Kellemes ízű, kiváló állagú, szépen szeletelhető kalácsot kaptam.



Nincsenek megjegyzések: