2014. március 18., kedd

Medvehagymás hanamaki (kínai zsemle)



















Imádom a zsemléket, a kenyereket, és elmondhatom, hogy most már a medvehagymát is. Kellemesen fokhagymás íze semmihez sem hasonlítható, ám némileg talán a kínai metélő fokhagymára emlékeztet. 
Éppen azért is gondoltam, hogy a kapott medvehagymával ki kell próbálnom a Hanamakit, vagyis egy kínai kenyérfélét. Hogy a kenyérnek mi az eredete nem tudom, azt viszont, kiderítettem, hogy a Japán városhoz (Hana-Maki) semmi köze. 
Azt is tudom, hogy ezeket a kenyérféleségeket Kínában különböző színes növényekkel, virágokkal is készítik, és talán innen eredhet a neve, hiszen nyers fordítása talán annyit tesz ki, hogy virág-tekercs. 

Ennyit az eredetről és most nézzük hogy is kell elkészíteni. Látszatra nagyon ördöngös dolognak tűnhet, de a valóság nagyon egyszerű. 
Az alapja a kenyérnek, egy nagyon egyszerű tészta. Ízében talán az édeskés Man tou-hoz lehet hasonlítani, amit a kínai éttermekben szolgálnak fel. 
Annyit változtattam a kenyéren, hogy nem csak gőzöltem, mint az eredeti receptben állt, hanem kicsit átsütöttem, hogy egy aranyló kérget kapjon, talán azért mert nekünk európai embereknek sokkal inkább elfogadható így. 
Talán még annyit tennék hozzá, hogy legközelebb ha elkészítem, nem fogom gőzölni, hanem csak sütni. Kíváncsi leszek az eredményre.

Hozzávalók

25 dkg sima liszt
2,5 dkg cukor
1,6 dl víz
6-7 g instant élesztő
olaj a tészta megkenéséhez
kis csokor medvehagyma, esetleg más friss zöld fűszernövény (metélőhagyma, metélő fokhagyma, petrezselyem zöld, koriander zöld, stb.)
só, frissen őrölt bors




Egy tálban keverjük össze az átszitál lisztet a cukorral, és az élesztővel. 

Adjuk hozzá a langyos vizet, alaposan dolgozzuk ki a tésztánkat, mint mikor kenyeret dagasztunk, szép fényes, sima legyen, és tegyük letakarva félre kelni.


Akkor jó, amikor háromszorosára kelt. 







Ekkor enyhén lisztezett deszkára borítjuk, 5-6 alkalommal összehajtjuk, hogy ezzel a benne lévő levegőt kiszorítsuk. 






Azután nyújtunk belőle egy 35 x 25 cm téglalapot, 






amit megkenünk olajjal, enyhén megsózunk, és frissen őrölt borssal megszórunk,





 majd az apróra vágott zöld fűszert tesszük a tetejére.




 Ezután a tészta 1/3 részét  behajtjuk, a másik oldalon szintén ráhajtjuk. 






Ezt az összehajtott tésztát 12 egyenlő részre vágjuk






 majd 2-2 egymás tetejére helyezünk. 








Kicsit várjunk vele, had keljen meg, ekkor egy hurkapálcával, vagy mint én is bambusznyárssal a közepénél alaposan összenyomjuk a tésztánkat, majd ismét hagyjuk hogy keljenek meg. 






A megkelt tésztánk két végét megfogva el kezdjük húzni. Körülbelül 50-60 cm hosszúra. Ha el akar szakadni, hagyjuk még kelni és azután próbáljuk újra. 





A kihúzott tésztát a közepénél a pálcánk segítségével összetekerjük, majd hagyjuk hogy zsemle szerűre összetekeredjen. 




Sütőpapírra tesszük, amivel a gőzölőbe majd könnyen áthelyezhetjük. A megformált kenyérkéket ismét hagyjuk kelni, kb 30-40 perc.




Ezalatt, egy bambusz párolót beáztatunk, vagy egy gőzölő edénybe vizet forralunk.




 A gőzölőbe helyezzük a tésztát, és 12 perc alatt készre gőzöljük. Amikor készen van minden darab, egy tepsibe tesszük és 165 fokosra felmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.



Ha nem kedveljük az édeskés kenyereket, nyugodtan készítsük kevesebb cukorral. A fontos, hogy sót ne tegyünk a tésztába, csak a készre kinyújtott lapot sózzuk meg.











Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...