2014. március 4., kedd

Legegyszerűbb apró sütemény









Tényleg a legegyszerűbb, mégis talán az egyik legízletesebb aprósütemény receptjét adom most közre. 

Évek óta készítem, és eddig mindig tökéletesen sikerült. A legjobb az egészben, hogy pillanatok alatt összeállítható.





Hozzávalók:

1 csésze = 250 ml

3 csésze liszt
2 teáskanál sütőpor
1 csésze cukor
25 dkg vaj vagy margarin
1 egész tojás
1 csomag vaníliás cukor
 pár csepp mandula kivonat
1 csipet só

A lisztet szitáljuk össze a sütőporral, adjuk hozzá a csipet sót, majd tegyük félre.
A vajat a cukorral és a vaníliával keverjük habosra, adjuk hozzá a tojást, azzal is keverjük tovább, egyneművé, majd apránként adagoljuk hozzá a lisztet. Néhány csepp mandula kivonattal ízesíthetjük.




Fóliába csomagoljuk, és egy órára a hűtőben pihentetjük. 
Enyhén lisztes deszkán 5-6 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Papírral bélelt sütőlemezre tesszük és hűtőben vagy hideg helyen újra pihentetjük minimum 1-2 órát, de jobb ha egy egész éjszakát a hidegen tud lenni. Ez a titka annak, hogy a süteményünk ne változtassa meg az alakját, ha valamilyen formát nyomunk rá az megmaradjon, mégis könnyű, puha, mégis roppanós aprósütemény kapjunk.




170 fokosra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Amint kezdenek a szélei halványbarnává válni azonnal vegyük ki. Hagyjuk a tepsiben hűlni, mert amikor kivesszük még nagyon puha, és deformálódhat. Ha kihűlt vegyük ki. Tovább díszíthetjük, vagy porcukorral megszórhatjuk. De sütés előtt átkenhetjük vizes ecsettel, és megszórhatjuk kristálycukorral, vagy ételszínezékkel színezett cukorral. Készíthetünk hozzá cukorbevonatot, amit tovább díszíthetünk. A tésztát is színezhetjük, ízesíthetjük. A variáció végtelen.







Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...