Anyukám szereti a különleges ízeket. Ez a csokoládés-borhabos torta azok közé tartozik. Az eredeti recept Tortaimádó honlapján található, enyém kicsiben tér el. Talán nincs túlbonyolítva a piskóta, hiszen így is kitűnő szerkezetű és nagyon ízletes. A narancsszirup kitűnő ízt ad neki, és elég szaftos lett tőle a piskóta, hogy az olajat mellőzzem az alapból.
Hozzávalók. 26 cm-es formához
10 tojás
1 1/4 csésze liszt
1 1/2 csésze cukor
1/4 csésze kakaópor (cukrozatlan)
1/2 csésze kukoricakeményítő
A szokásos módon készül.
Legelőször a sütőt előmelegítem 180 fokra, és egy 26 cm-es tortaformának az aljára sütőpapírt teszek.
Mindent kimérek egy-egy kis tányérba, a tojás szétválasztom, külön a fehérjét egy tálba, és egy nagyobb pohárba a sárgáját.
Gépi habverő magas fokozatán felverem félig a fehérjét, és ekkor hozzáadom a cukrot, amivel együtt kemény habot verek. A biztonság kedvéért, hogy a hab keményebb legyen párcsepp citromlevet, vagy csipet sót adhatunk a fehérjéhez. Amikor a fehérje kemény hab lesz, egyenként hozzáadom a sárgáját, és azzal is jól felverem.
Ezután kanalanként alacsony fokozaton belekeverem az átszitált lisztet. Legyünk óvatosak, ne törjük össze feleslegesen a habot. Addig kell csak keverni, ameddig feltétlenül szükséges. A szitálást én fontosnak tartom, hiszen ez által a lisztünk levegősebb lesz. Legvégül a keményítőt adjuk hozzá.
Bele tesszük a tortaformába, és az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük.
Végezzünk tűpróbát. Ha a beleszúrt fogpiszkálót tisztán húzzuk ki belőle, készen van a piskótánk, ha még ráragadt tésztát látunk, pár percre toljuk vissza a sütőbe. Rövid ideig a tortaformában pihentetjük, úgy 4-5 percet, majd egy vékony pengéjű késsel körbevágjuk a forma mentén és levesszük róla a formát.
Azután a sütőpapírt is lehúzzuk róla és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Most készítsük elő a krémeket.
A csokoládés krémhez a hozzávalók:
1/2 l tejszín
10 dkg cukor
20 dkg jó minőségű étcsokoládé
Vízgőz fölött melegítsük össze a hozzávalókat. Addig kell melegíteni, amíg minden egyneművé összeolvad.
Ekkor tegyük hideg helyre, hogy teljesen kihűljön.
Előző napon elkészíteni a legjobb.
A borhabkrém hozzávalói:
2 dl fehér bor ( én Tokaji furmint választottam)
1 narancs leve, és reszelt héja
10 dkg cukor
3 dl tejszín
1 zacskó instant zselatin
(Esetleg 1 evőkanál zselatin a kihűlt narancsos borral felolvasztva, és úgy hozzáadva)
Elkészítése, a bort egy lábosban felmelegítjük a cukorral, a kicsavart narancs levével, majd hideg helyen hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan hozzáadjuk a kihűlt narancsos bort, majd a zselatint, és kemény egynemű habot készítünk belőle. Legyünk óvatosak, a tejszínhabot ne törjük össze feleslegesen.
Szirup készítése:
1 narancs kicsavart leve
5 evőkanál cukor
Alaposan forraljuk ki, és tegyük félre kihűlni.
Ahhoz, hogy a tésztánk igazán szaftos legyen érdemes meglocsolni narancs sziruppal. Természetesen aki szereti az alkoholt, vagy nem ad belőle gyerekeknek narancs likőrrel is meglocsolhatja a piskótát.
Mindenek előtt vágjuk ketté a tortalapot, helyezzük vissza az egyik lapot a tiszta tortaformába. Locsoljuk meg a szirup felével. Nem kell eláztatni, csak szépen benedvesíteni vele.
A kihűlt csokoládés tejszínt verjük fel habbá, egy gépi habverővel pillanatok alatt kész, és kenjük a tortalapra. Ezután fektessük rá a piskótánk második lapját. Ezt is locsoljuk meg a narancs sziruppal, majd a borhabkrémet is kenjük rá. Szépen simítsuk el a tetejét és hagyjuk teljesen lehűlni.
Én este készítettem el, a hűtőben reggelre szépen kihűlt, megkeményedett.
Ekkor éles vékony pengéjű késsel óvatosan a tortaforma pereme mellett körbevágtam, és leemeltem róla a csatos formát. A krémet oldalt megigazítottam, hogy az esetleges egyenetlenségek eltűnjenek.
1 1/2 dl tejszínből kemény habot vertem. kevés habfixáló hozzáadása után ezzel díszítettem a torta tetejét.
Persze lehet habfixáló nélkül is, csak félő, hogy mire a tortára kerül a sor, egy valami jelzés szerű tejszíncsík marad a díszítésünkből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése