A kihívások ideje minden ünnep. Szeretem a
sütős-főzős oldalakat, hiszen sok újat tanulhatunk egymástól. Örök téma, hogy
ki milyen kalácsot kínál a húsvéti asztalra, mert hiszen a kalács dukál a
sódarhoz, legyen az édes, vagy sós.
Mindkettő kiegészíti ezt a nagyszerű ízt.
Leginkább zsúrkenyeret szoktam sütni, mert egyszerű, gyors, és sokáig friss marad. Ha esetleg mégis
maradna, kiváló felfújt készülhet belőle.
Most hogy Limara felvetette a kérdést a
facebookon, ki milyen kalácsot szokott sütni. gondoltam valamit ki kell
találni, hiszen kellenek az új dolgok, ez legyen olyan, ami jó a házi
baracklekvárral is, de megfelelő alapot biztosítson a sonkának-tojásnak is.
Így született meg ez a mai kalács
Hozzávalók:
1 ½ (375 ml) csésze meleg víz
½ csésze (125 ml) méz
1 evőkanál olaj
4 tojás
1 1/2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
2 evőkanál instant szárított- vagy 40 g friss élesztő
kb 80 dkg liszt amennyit felvesz
1 evőkanál olaj
4 tojás
1 1/2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
2 evőkanál instant szárított- vagy 40 g friss élesztő
kb 80 dkg liszt amennyit felvesz
Ez a liszt mennyiség csak megközelítőleges. Kellemes lágy, de nem ragadós
tésztát kell kapjunk
Keverjük össze 1 dl vizet az élesztővel, szórjuk rá a cukrot, és hagyjuk
felfutni. Ez alatt a többi meleg vizet a mézzel, a tojással, az olajjal, és a
sóval alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztő, és annyi lisztet,
hogy lágy, kalácstésztát kapjunk. Egy olajjal kikent tálba tesszük, tetejét és
átsimítjuk olajjal, és 1-1 ½ óra alatt duplájára kelesztjük. Ekkor
visszanyomjuk, kinyomjuk belőle a levegőt, újra megkelesztjük.
Előbb felezzük, mert kettő kalácsot készítünk, és azután a feleket, 6-6
részre osztjuk. Ostorszerűen összefonjuk, mindig a szélső szálakat tesszük
középre. Azután a fonatokat tepsibe tesszük, megkenjük kicsi vízzel hígított
tojássárgájával, és megszórjuk mákkal, vagy szezámmaggal, esetleg más magokkal,
vagy csak simán hagyjuk.
180 fokos sütőben arany barnára sütjük, kb 40 perc alatt végezzünk
tűpróbát, ha nem ragad a beleszúrt fogpiszkálóra megsült.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Tökéletes szendvics alap húsvétra, hiszen nem sós, de nem is édes.
Házi baracklekvárral, vagy vajjal és sonkával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése