A névnapi sütögetés egyik végeredménye, ez a kellemesen
gesztenyés mutatós krémes.
A tésztalapokat bármilyen habos krémmel
megkenhetjük. Nem mindenki szereti a gesztenye ízét, de érdemes kipróbálni,
mert felejthetetlen élmény.
hozzávalók
tésztához
150 g cukor
50 g vaj
2 tojás
2 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor
1 kiskanál sütőpor
2 kiskanál szódabikarbóna
40 dkg liszt
A vajat a mézzel, a tojásokkal, a cukorral, és a kakaóval
gőz fölött összemelegítjük, amíg minden egyneművé válik. Nem szükséges forrónak
lennie, de minden olvadjon el benne.
A sütőporral és a szódabikarbónával szitáljuk össze a
lisztet, és adjuk hozzá a mézes keverékhez. A tésztát dolgozzuk simára, és
vegyük két egyenlő részre. Sütőpapíron nyújtsuk el egy 24x36-os tepsi
nagyságára, és 180 fokra előmelegített sütőben a tepsi hátoldalára téve süssük
meg. Ez 8-10 perc alatt kész. Amikor a
tésztánk széle kezd elszíneződni, akkor van készen. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni.
A másik lappal ugyanígy járjunk el.
hozzávalók
a krémhez
300 ml tej
2 púpos evőkanál kukoricakeményítő, vagy egy csomag vaníliás
pudingpor
150 g cukor
200 g puha vaj, vagy margarin
2 csomag gesztenyemassza
500 ml habtejszín, vagy növényi tejszín
50 ml rum vagy kevés rumaroma
1 csomag zselatinfix
A kukoricakeményítőből, a cukorral és a tejjel sűrű krémet
főzünk. (esetleg 1 csomag vaníliás pudingporból a megadott utasítás szerint 3
dl tejjel krémet főzünk) Folpackkal lefedve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a
gesztenyemasszákat, 50 ml rummal ízesítjük, majd a habosra kavart vajat is
hozzáadjuk. Ezt a gesztenyés vajas keveréket keverjük kanalanként a már kihűlt
fehér krémhez. A tejszínből habot verünk, belekeverjük a zselatinfixet és
kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a vajas gesztenyekrémhez, és a kisütött
tésztalapra kenjük. Jó vastag krém lesz rajta. A másik lapot a tetejére
helyezzük, kicsit megnyomjuk. Csak óvatosan, nem az a cél hogy kicsorogjon a
krém, csak az egyenletes érintkezés. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára. A
mézes tészta miatt előző nap kell elkészíteni, hogy legyen ideje megpuhulni.
Tetejét csokimázzal vonjuk be, vagy csak jó vastagon
porcukrot szórunk rá.
hozzávalók
csokimáz
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál víz
100 g porcukor
100 g vaj
A porcukrot és a kakaóport összekavarjuk, hozzáadjuk a
vizet, és vízgőz fölött összemelegítjük, amíg a cukor el nem
olvad. Hozzáadjuk a vajat, és ezzel vonjuk be a tésztánk tetejét.
3 megjegyzés:
Ez fantasztikusan jól néz ki! imádjuk a gesztenyést, viszem a receptet!
Nagyon guszta, tetszik a tészta és a krém is! :)
Nem csak mutatós, de nagyon finom is. Majd meglátjátok.
Megjegyzés küldése