2012. november 30., péntek

Túrós meggyes hajtott








A meggybefőttel kezdeni kell valamit, mert harmadik éve figyel bennünket a kamra polcáról. 
Állandóan visszatérő íz, a gyümölcs túróval. Szeretjük 
Mi lehet annál jobb, mint  a meggyet finom, friss túróval megsütni, egy kellemes, puha, illatos kelt tésztával.




Hozzávalók:

300 ml langyos tej
60 g vaj
100 g cukor
1/2 teáskanál só
2 nagy tojás
560 g liszt
10 g szárított élesztő

Töltelék:

500 g túró
2 evőkanál vaj
2 tojás sárgája
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál porcukor

Máz:

120 g porcukor 
2 evőkanál forró víz

Ezen kívül:

1 üveg magozott meggybefőtt, vagy 250 g friss


A tejet melegítsük meg, oldjuk fel benne a vajat, adjuk hozzá a cukrot és a tojást. Egy tálba keverjük össze a lisztet, az élesztőt, és a sót. A tejet adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és gyúrjunk belőle tésztát. Ha nagyon lágynak találjuk, kevés lisztet adjunk még hozzá. Egy kilisztezett tálba, lefedve, kelesszük kétszeresére.

Közben készítsük el a túrótölteléket.
A hozzávalókat keverjük simára.
Miután a tésztánk megkelt, nyújtsuk téglalap alakúra. Vágjuk hosszában ketté. A két lapot kenjük meg a túrótöltelékkel úgy, hogy a két hosszabb oldalánál 1-1 cm részt üresen hagyunk. A túró tölteléket szórjuk meg a levétől kinyomott meggyel. Középen hajtsuk ketté, a széleit kicsit nyomjuk össze, és vágjuk legalább 8-10 szeletre. A másik lappal ugyan így járunk el. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe a szeleteket egymás mellé. Hagyjuk újra kelni. Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra. Kb fél óra elteltével a tésztánkat süssük készre.
Készítsük el a cukormázat. A porcukrot keverjük a forró vízzel simára.
Amikor megsül a tésztánk ez kb. 25-30 perc, a cukormázat kenjük rá. Hagyjuk kihűlni




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...