Köszönöm, hogy eljöttél hozzám, érezd jól magad! Nézelődj, keresgélj kedvedre!
A főzés alkotás, ha alkotsz, szükséged van visszajelzésre. Ha tetszik amit látsz, vagy kipróbálod valamelyik étel elkészítését, esetleg van olyan amit fontosnak tartasz, oszd meg velem és a kedves idelátogató vendégekkel.

2012. november 29., csütörtök

Mandulás-pisztáciás morzsasüti





Diétásan, teljes kiőrlésű lisztből, készítettem a morzsasütit. Bevallom őszintén más elképzeléseim voltak, de hát ember tervez....... 
Egyszerűen nem úgy jött össze minden, ahogy kellett volna. De azért nem keseredtem el, lett belőle egy nagyon fincsi morzsasüti.






A hozzávalók:



250 g teljes kiőrlésű liszt
100 g vaj
15 g por édesítő 
40 g narancsvíz 
vanília aroma

töltelék:

100 g mandula
50 g pisztácia
15 g por édesítő
2 evőkanál narancsvíz

tetejére

50 g mandula forgács
50 g pisztácia darabok

A tészta hozzávalóit összekeverjük, fóliába rakjuk, és a hűtőben pihentetjük 1 órát.
Közben a mandulát és a pisztáciát ledaráljuk, hozzáadjuk a narancsvizet, és az édesítőt, alaposan összekeverjük. Akkor jó, ha úgymond "földszáraz" 

A sütőt bekapcsoljuk, előmelegítjük 180 fokra.
Egy 24x24 -es tepsit sütőpapírral kibélelünk. a tészta felét belereszeljük a reszelő nagy lyukú részén, egyenletesen rászórjuk a tölteléket, és a tészta másik felét a tetejére reszeljük. Nagyon kicsit lenyomkodjuk, ráhintjük a mandulaforgácsot és a pisztácia darabokat, és előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűlt a sütink szeletekre vágjuk, és diabetikus baracklekvárral tálaljuk. Nagyon fincsi lehet vanília sodóval  vagy bármilyen "'folyékony" hozzávalóval. Szerintem kell valami hozzá, mert egyébként elég száraz.
Viszont a tárkonyos sertésragu leves után méltó befejezése volt az ebédnek.

Azt hiszem le kell azt is írnom hogyan készítsünk házilag narancsvizet. 

2-3 narancsot zöldség pucolóval vékonyan meghámozunk, ezt a narancs héjat egy befőttes üvegbe tesszük, felöntjük vízzel, tegyünk bele kevés nátrium-benzoátot, és egy hétig naponta rázzuk össze, hogy az illóolajok kioldódjanak belőle. Vigyázzunk a keserű fehér héjat ne hámozzuk bele.
Egy hét után gézen szűrjük le, és tegyük  hosszú nyakú üvegbe, tartsuk hűvös helyen. Ha az ízét fokozni szeretnénk, egy mandarin héját is 








Nincsenek megjegyzések: