2012. november 19., hétfő

Mézes gesztenyés krémes







A névnapi sütögetés egyik végeredménye, ez a kellemesen gesztenyés mutatós krémes. 
A tésztalapokat bármilyen habos krémmel megkenhetjük. Nem mindenki szereti a gesztenye ízét, de érdemes kipróbálni, mert felejthetetlen élmény.

hozzávalók
tésztához

150 g cukor
50 g vaj
2 tojás
2 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor
1 kiskanál sütőpor
2 kiskanál szódabikarbóna
40 dkg liszt

A vajat a mézzel, a tojásokkal, a cukorral, és a kakaóval gőz fölött összemelegítjük, amíg minden egyneművé válik. Nem szükséges forrónak lennie, de minden olvadjon el benne.
A sütőporral és a szódabikarbónával szitáljuk össze a lisztet, és adjuk hozzá a mézes keverékhez. A tésztát dolgozzuk simára, és vegyük két egyenlő részre. Sütőpapíron nyújtsuk el egy 24x36-os tepsi nagyságára, és 180 fokra előmelegített sütőben a tepsi hátoldalára téve süssük meg.  Ez 8-10 perc alatt kész. Amikor a tésztánk széle kezd elszíneződni, akkor van készen. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni. A másik lappal ugyanígy járjunk el.



hozzávalók
a krémhez

300 ml tej
2 púpos evőkanál kukoricakeményítő, vagy egy csomag vaníliás pudingpor
150 g cukor
200 g puha vaj, vagy margarin
2 csomag gesztenyemassza
500 ml habtejszín, vagy növényi tejszín
50 ml rum vagy kevés rumaroma
1 csomag zselatinfix

A kukoricakeményítőből, a cukorral és a tejjel sűrű krémet főzünk. (esetleg 1 csomag vaníliás pudingporból a megadott utasítás szerint 3 dl tejjel krémet főzünk) Folpackkal lefedve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a gesztenyemasszákat, 50 ml rummal ízesítjük, majd a habosra kavart vajat is hozzáadjuk. Ezt a gesztenyés vajas keveréket keverjük kanalanként a már kihűlt fehér krémhez. A tejszínből habot verünk, belekeverjük a zselatinfixet és kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a vajas gesztenyekrémhez, és a kisütött tésztalapra kenjük. Jó vastag krém lesz rajta. A másik lapot a tetejére helyezzük, kicsit megnyomjuk. Csak óvatosan, nem az a cél hogy kicsorogjon a krém, csak az egyenletes érintkezés. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára. A mézes tészta miatt előző nap kell elkészíteni, hogy legyen ideje megpuhulni.
Tetejét csokimázzal vonjuk be, vagy csak jó vastagon porcukrot szórunk rá.

hozzávalók
csokimáz

2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál víz
100 g porcukor
100 g vaj

A porcukrot és a kakaóport összekavarjuk, hozzáadjuk a vizet, és  vízgőz fölött összemelegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Hozzáadjuk a vajat, és ezzel vonjuk be a tésztánk tetejét. 




3 megjegyzés:

marisz57 írta...

Ez fantasztikusan jól néz ki! imádjuk a gesztenyést, viszem a receptet!

Hankka írta...

Nagyon guszta, tetszik a tészta és a krém is! :)

Zsóka írta...

Nem csak mutatós, de nagyon finom is. Majd meglátjátok.

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...