2012. november 19., hétfő

Mézes gesztenyés krémes







A névnapi sütögetés egyik végeredménye, ez a kellemesen gesztenyés mutatós krémes. 
A tésztalapokat bármilyen habos krémmel megkenhetjük. Nem mindenki szereti a gesztenye ízét, de érdemes kipróbálni, mert felejthetetlen élmény.

hozzávalók
tésztához

150 g cukor
50 g vaj
2 tojás
2 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor
1 kiskanál sütőpor
2 kiskanál szódabikarbóna
40 dkg liszt

A vajat a mézzel, a tojásokkal, a cukorral, és a kakaóval gőz fölött összemelegítjük, amíg minden egyneművé válik. Nem szükséges forrónak lennie, de minden olvadjon el benne.
A sütőporral és a szódabikarbónával szitáljuk össze a lisztet, és adjuk hozzá a mézes keverékhez. A tésztát dolgozzuk simára, és vegyük két egyenlő részre. Sütőpapíron nyújtsuk el egy 24x36-os tepsi nagyságára, és 180 fokra előmelegített sütőben a tepsi hátoldalára téve süssük meg.  Ez 8-10 perc alatt kész. Amikor a tésztánk széle kezd elszíneződni, akkor van készen. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni. A másik lappal ugyanígy járjunk el.



hozzávalók
a krémhez

300 ml tej
2 púpos evőkanál kukoricakeményítő, vagy egy csomag vaníliás pudingpor
150 g cukor
200 g puha vaj, vagy margarin
2 csomag gesztenyemassza
500 ml habtejszín, vagy növényi tejszín
50 ml rum vagy kevés rumaroma
1 csomag zselatinfix

A kukoricakeményítőből, a cukorral és a tejjel sűrű krémet főzünk. (esetleg 1 csomag vaníliás pudingporból a megadott utasítás szerint 3 dl tejjel krémet főzünk) Folpackkal lefedve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a gesztenyemasszákat, 50 ml rummal ízesítjük, majd a habosra kavart vajat is hozzáadjuk. Ezt a gesztenyés vajas keveréket keverjük kanalanként a már kihűlt fehér krémhez. A tejszínből habot verünk, belekeverjük a zselatinfixet és kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a vajas gesztenyekrémhez, és a kisütött tésztalapra kenjük. Jó vastag krém lesz rajta. A másik lapot a tetejére helyezzük, kicsit megnyomjuk. Csak óvatosan, nem az a cél hogy kicsorogjon a krém, csak az egyenletes érintkezés. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára. A mézes tészta miatt előző nap kell elkészíteni, hogy legyen ideje megpuhulni.
Tetejét csokimázzal vonjuk be, vagy csak jó vastagon porcukrot szórunk rá.

hozzávalók
csokimáz

2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál víz
100 g porcukor
100 g vaj

A porcukrot és a kakaóport összekavarjuk, hozzáadjuk a vizet, és  vízgőz fölött összemelegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Hozzáadjuk a vajat, és ezzel vonjuk be a tésztánk tetejét. 




3 megjegyzés:

marisz57 írta...

Ez fantasztikusan jól néz ki! imádjuk a gesztenyést, viszem a receptet!

hankka írta...

Nagyon guszta, tetszik a tészta és a krém is! :)

Zsóka írta...

Nem csak mutatós, de nagyon finom is. Majd meglátjátok.

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...