Mintha csak összebeszéltünk volna a „Nagy Szakáccsal” a mai menü
gombás rizottó volt. Persze én másként készítem, de garantáltan nem marad
belőle semmi. Rendkívül hamar elkészül, annak ellenére az íze nagyszerű.
hozzávalók:
30 dkg rizottónak való rizs
40 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olíva olaj
1 ½ dl száraz fehérbor
½ - 1 liter zöldség alaplé (kockából is jó)
bors
1 tk friss rozmaring
1 tk friss kakukkfű
elkészítés:
A gombát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük.
A vöröshagymát apró kockára vágjuk.
Az olajat és a vajat összemelegítjük, megpároljuk benne a
hagymát, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, bele tesszük a gombát, azt is
megpároljuk, a rizst is hozzáadjuk, üvegesre pároljuk, felöntjük a borral, bele
tesszük a fűszereket, majd mikor a bor elpárolgott, el kezdjük adagolni az
alaplevet.
Közben kevergetjük. Mindig egy merőkanál alaplét adunk
hozzá, és keverjük, keverjük.
Ellenőrizzük a rizs megfőtt-e. Nekem 25 perc alatt főtt meg
a rizs.
A kevergetéstől szép
krémes állagú lesz, viszont a rizsszemek szépen kivehetőek, éppen ezért kell a
rizottórizs.
Próbáltam már kerekszemű rizsből, de a végeredmény valami rizsnyákszerű
képződmény lett.
Tálalás előtt egy csokor apróra vágott petrezselyem zöldet
keverek hozzá, és nem csak a színe miatt, hanem az íze is finom
kiegyensúlyozott lesz.
Reszelt sajttal kínáljuk. Legjobb a parmezán lenne, de mivel
ritkán tudom beszerezni, ráadásul méreg drága, így maradtam a félkemény lengyel
sajtnál.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése