A fonott -,
vagy a parmezános zsemle, nem csak a gyerekek kedvence lehet.
Mindig azon
töröm a fejem, mivel lehetne változatosabbá tenni az étkezést. Szerintem ez
valamiféle fertőzöttség. Ahányan csak belekóstolnak a főzés-sütés rejtelmeibe,
szinte mérgezett egérként egyre több- és több receptet próbálnak ki.
Keresve az
újat, én is rátaláltam a zsemle készítés változatossá tételére. - Úúú de
körmönfont megfogalmazás. - Egyszóval azt, hiszem megtaláltam a nekem megfelelő
receptet. Egy török levelezőpartnerem írt néhány instrukciót, hogyan is
tehetném kívánatosabbá a napi betevőnket. Azzal az érzettel ajándékoz meg a
formázások változtatása, mintha mindig új- és új zsemlét kóstolnánk, holott,
ugyan az a tészta, mégis mintha más volna. Tudom, hogy nem én fedeztem fel a spanyolviaszt,
de úgy gondolom az ötlet nem is olyan elhanyagolható.
hozzávalók az
előtésztához
420 g kenyérliszt
4 g. instant száraz élesztő
260 g víz
további hozzávalók
180 g kenyérliszt
20 g tejpor
40 g cukor
8 g. só
4 g. instant száraz élesztő
180 g tej
60 g vaj,
Elkészítés:
Előző este
készítünk egy előtésztát. Feloldjuk az élesztőt a langyos vízben, és a liszttel
együtt összegyúrjuk, és szép fényesre megdagasztjuk. Hűtőben pihentetjük egy
éjszakán át, de legalább 6-8 órát. Ha erre nincs időnk, akkor sem kell
lemondani erről a finomságról, szobahőmérsékleten tartjuk 1-1 ½ órát, azután
folytatjuk az összeállítását.
Egy tálba
hozzákeverjük a többi hozzávalók, A tejben feloldjuk a tejport, a cukrot, az élesztőt, beletesszük a sót, és a lisztet, legvégül a kockára vágott vajat, esetleg
margarint, és alaposan kidolgozzuk. Ismételten pihentetjük kb 30 percig, és a
pihentetés után 5 dkg-os darabokra vágjuk. Ha nem zsemlét, hanem bagettet
szeretnénk belőle készíteni, akkor 10-12 dkg-os darabokra vágjuk. Megformáljuk
a tésztánkat. A fonott zsemlét a császárzsemle mintájára formázzuk, míg a
parmezánost egyszerűen hosszában elnyújtjuk, majd feltekerjük. Vékonyan
kiolajozott muffin sütőbe rakjuk, tetejét tojással megkenjük, és mákkal,
illetve reszelt parmezán sajttal megszórjuk, újrakelesztjük, és 180 fokos
sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Nem kell megijedni,
csak a leírt recept tűnik bonyolultnak, egyébként nagyon egyszerű elkészíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése