2012. november 23., péntek

Mákos-sósrúd






A mák nem csak édességek készítésére tökéletes. A sós rudakat is változatossá tehetjük egy kis egész mákszemmel.

Hozzávalók

250 g margarin
40 dkg liszt
1 teáskanál só
½ teáskanál őrölt bors
100 g reszelt sajt
½ csomag sütőpor
50 g mák
2 evőkanál búza csira
100 ml kefir

tetejére

1 tojás
apró magvak a megszóráshoz (el is maradhat)




A hozzávalókat összegyúrjuk, fél centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük egy felvert tojással, tetejét apró maggal megszórjuk (Pl. szezámmag), derelyevágóval csíkokat vágunk, és előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Ez nem csak leírva ilyen egyszerű, hanem az elkészítése is. Pillanatok alatt összeállítható, és megsüthető. Akkor csinálom, ha valamit nagyon nassolhatnék. Elhitetem magammal, hogy a hozzáadott búza csirától mennyire egészséges. Lehet, hogy nem az, de olyan finom mogyorós ízt ad a sütinek. És ahogy a mákszemek reccsennek egyet a fogunk alatt, szerintem semmihez nem hasonlítható.






Nincsenek megjegyzések:

Kovászos fehér kenyér

Hetek óta készítem a kovászomat. Lievito Madre névre hallgató édes kovászt, ami nem tartalmazza azt a savanyú ízt, ami miatt sokan n...