2012. június 23., szombat

Házi sózott citrom

Amikor Olaszországban voltunk, kóstoltam meg először a sós citromot. Előbb viszolyogva, hiszen nekünk nem egy megszokott íz, de ahogy a számban az íze kezdett szétfolyni, szinte azonnal a szerelmese lettem. 
Nagyon ritkán járok olyan helyre, ahol lehet kapni, így kénytelen voltam magam utána járni hogyan is lehet házilag elkészíteni. 
Végül is az olaszok is tartósítás céljából kezdték a sós citromot készíteni, mégis csak valahogy el kellett tárolniuk a felesleget. Egyszóval ha ők meg tudják csinálni, akkor mi végképp nem riadhatunk vissza. 
Ráadásul még dicsekedhetünk is kicsit, milyen ügyesek vagyunk. Sőt még ajándéknak sem utolsó. 
Ezelőtt nem sokkal ígértem, hogy leírom az elkészítését. Ne higgye senki, hogy ez egy ördöngösség, nagyon is egyszerű én sem hittem volna, de valóban egy igazi olasz sós citrom "befőttet" kapunk.
 Hozzávalók
12 db citrom
 1/2 csésze só
fűszerezésnek 6 szárított babérlevél
1 db széles szájú csavaros tetejű befőttes üveg.
Elkészítés
A sózott citromhoz egyenletes nagyságú, ne túl nagy citromokat válogassunk. Egy óra hosszat áztassuk sós vízben, és alaposan súroljuk meg. Ezzel előkészítettük a tartósításhoz. Az üveg aljára szórjuk egy sor sót. A citromok alját keresztbe metsszük be, és az oldalukon is ejtsünk hosszában bemetszéseket. Alaposan dörzsöljük be sóval, jusson a vágásokba is bőven. Rakjuk az üvegbe, a tetejét is sózzuk meg, tegyük bele a babérlevelet és zárjuk le az üveget. Hagyjuk szobahőmérsékleten néhány napig, amíg a citromok levet eresztenek. Néha rázogassuk meg az üveget, hogy a só mindenhol átjárhassa. Felbontás után tároljuk hűtőben, kb 6 hónapig eláll.
3 héttel a készítése után már használhatjuk, a bőre szépen megpuhul, és opálossá válik.




2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ennyi levet ereszt vagy víz is kell hozzá?

Zsóka írta...

Vizet semmi esetre nem szabad beletenni. Amikor készítem, általában jó leveses citromokat veszek, általában apróbb fajtát, olyan őszibarack nagyságúakat. Zömében mire az üvegbe tuszkolom ereszt annyi levet ami ellepi, de lehet rá citromlét önteni, hogy ellepje. Még érés közben is ereszt levet. ahogy a citrom puhul, könnyebben fér az üvegben is. Főleg kuszkusszal nagyon finom. De szoktam a rizottóba is tenni. Csak a sárga héjat kell felhasználni, a belseje kicsit nyúlós lesz, mint a sózott dolgok általában.

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...