Néha, amikor
a városunkba nem csak zacskós marha kerül, hanem valamelyik ismerős marhát vág,
vagy valamely ismerős, aki könnyen hozzá tud jutni, és éppen tudja milyen jó kis étel készülhet belőle, akkor kerül egy kis
mirigy az asztalra. Nem mindenki szereti, és nem is mindenki tudja igazán jól
elkészíteni. Szerencsére egy jó kis recept alapján nagyon finom ebéd kerekedik
belőle.
Hozzávalók
500g
borjúmirigy
1 liter tej
4 babérlevél
2 evőkanál
olívaolaj
10 kis
fekete olajbogyó magok nélkül, apróra vágva
1 kis sós
citrom
100g friss vagy
mirelit zöldborsó
Néhány szál
petrezselyem
6 kardamom mag,
a héja eltávolítva és finomra őrölve
100g
galambbegysaláta vagy porcsin
1 ek vaj
1 citrom
leve
A
borjúmirigyet egy órán át hideg vízben áztatjuk. Alaposan leöblítjük, majd a
tejben a babérlevéllel és egy csipet sóval feltesszük főni. Lassan főzzük, kb.
5-10 percig.
Vegyük le a
tűzről és hagyjuk kihűlni. miután kihűlt. Vágjuk úgy fel. mint egy kalácsot, a
vastag részeket távolítsuk, el amennyire lehet. Végül is nem gond, ha itt-ott
pici rajtamarad.
Nagy
serpenyőben megmelegítjük az olajat, és hirtelen kisütjük benne a szeletelt
mirigyeket, akkor jó, ha kezd barnulni. Adjuk hozzá az olajbogyót, a citromot,
a zöldborsót és a petrezselymet, szórjuk meg az őrölt kardamommal és adjuk
hozzá a vajat.
A saláta
leveleket helyezzük egy tányér közepére, halmozzuk rá a mirigyeket, majd a
citromlét facsarjuk a serpenyőbe, egy pillanatra visszatesszük a tűzre, hogy a
pörkök leoldódjanak, és az összes lével meglocsoljuk a tálra halmozott ételt,
mint egy salátát.
Egy ötlet,
ha nem kapunk sóscitromot. Apró szemű citromot válasszunk, egy órát áztassuk
sós vízben, hogy minden szennyeződést le tudjunk róla tisztítani. Ezután nagyon
sós vízben addig főzzük, amíg megpuhul. Ugyan úgy használhatjuk, mint a
konzervként vásárolt sóscitromot. Egy későbbi alkalommal leírom hogyan kell készíteni, a finom sós citromot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése