Mivel megjelentek a piacon az első őszibarackok, gondoltam itt az ideje,
hogy egy fantasztikus ízelítő receptje is megjelenjen.
Még pár éve találtam a
neten, és azóta családunk egyik kedvence lett. Bár nem sokat készítek, csak pár
üveggel, de így nagyobb a lehetősége, hogy a kamra polcain több féle
sorakozhasson.
Az ecetes barack valami csoda. Én leginkább sajttal szeretem.
Lágy sós sajttal. Sokan esküsznek a fetára, de az én kedvencen a Kunsági sós sajt.
Páratlan. A másik amivel szívesen fogyasztom a friss kecskesajt, amit egy
kedves fiatalasszony árul a piacon. Mindkettő tökéletes harmóniában van az
ecetes hagymásbarackkal.
A családomban van aki a húsok mellé fogyasztja és akad aki májjal szereti. Szerintem tökéletes választás bármivel.
Jó kemény, de érett barackokat válasszunk hozzá, igazán csak azzal lesz szép és tökéletes.
Hozzávalók
2 csésze víz
2 csésze cukor
2 csésze almaecet
1/4 csésze gin
2 evőkanál só
1 evőkanál mustár
1 teáskanál zelleres só
1/2 teáskanál szárított zúzott pirospaprika
4 babérlevél, zúzott
1 kg hagyma, apróra vágva
1 kg friss őszibarack, hámozott és apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
Előkészítés
Készítsük elő az üvegeket, és az üvegtetőket. Sterilizáljuk, és szárítsuk
meg.
Tegyük a vizet, a cukrot, az ecetet, a gint, a sót, a mustármagot, a
zelleres sót, a szárított és összezúzott paprikát, a babérlevelet és forraljuk
fel. Adjuk hozzá a hagymát az őszibarackot, és a fokhagymát. Főzzük 15 percig.
Rakjuk üvegekbe, töltsük fel a folyadékkal, hogy teljesen tele legyenek az
üvegek. Rakjuk sterilizáló edénybe, vagy egy nagy lábasba, amibe, ha vizet
öntünk az üvegeket több mint ¾ részig ellepi. Dunsztoljuk úgy, hogy forrástól
számítva 10 percig forrjon a víz. Ezután kivesszük az üvegeket, és hagyjuk
kihűlni szobahőmérsékleten.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése