2012. június 30., szombat

Édes ecetes hagyma Ez a hagyma recept, az egyik legízletesebb, amit valaha befőttes üveg látott. Édes, savanykás, kicsit csípős, szóval pont olyan, amilyennek lennie kell egy finom savanyúságnak. Fogyaszthatjuk, húshoz. sajthoz, de egy szelet vajas, vagy uram bocsát' finom házi tyúkzsíros kenyérrel is. Nem fogunk csalódni. 
Már az illat, amikor készül valami fenséges, elképzelhető, hogy akkor milyen, amikor felbontjuk az üveget, és eszünkbe jut a nyári szellő, ami akkor fújdogált, amikor a hagymát pucoltuk, természetesen a diófa alatt, mert nem szerettük volna hogy a hagyma csípje a szemünket. Mert a nyári időben nem szeretnénk sírni, még a hagymától sem. 
Természetesen nem csak mogyoróhagymával készíthető, hanem bármilyen apró szemű vöröshagymával. Arra azért ügyeljünk, hogy ha lehetőségünk van válogassunk a piacon, vagy a kertünkben. Mindenhez a megfelelő méretet, és a megfelelő erősségűeket használjuk.


1 literes méretű üveghez
750g mogyoróhagyma 
50 g só 
0,5 liter maláta ecet *
100g lágy barna cukor 
100g méz 
1 tk bors 
1 szárított piros chili 
1/2 teáskanál mustármag 
5cm darab fahéj 
2cm kocka friss gyömbért szeletelveÖntsünk forró vizet a gyöngyhagymára, hagyjuk őket néhány percig, majd a vizet öntsük le, és öblítsük le hideg vízzel. Tisztítsuk meg a héjától, és tegyük egy tálba, sózzuk rétegesen. Hagyjuk egy éjszakán át, majd öblítsük le és tegyük a forró vízben sterilizált üvegbe. 
Tegyük az ecetet és a többi hozzávalót egy edénybe melegítsük, hogy a cukor és a méz jól elolvadjon, forraljuk fel. Tegyük a hagymák tetejére a chilit és a fahéjat, majd öntsük a levet rá a hagymákra.
Zárjuk le az üveget, és dunsztoljuk ki ruhával kibélelt edényben. Forrástól számított 15 percig. Ezután hagyjuk az edényben kihűlni.
24 óra múlva ellenőrizzük a tetőt, hogy jól záródik-e. Címkézzük, és tegyük a kamra polcára. Fogyasztás előtt 4-8 hétig pihentessük.

 
*A malátát összezúzzák, vízzel felmelegítik, és sörszerű folyadékká erjesztik, majd acél- vagy műanyaghordókba, bükkfaforgácsra töltik. Ecetbaktériumokkal beoltják és néhány hétig hagyják, hogy az ecetsav kialakuljon. Ezután leszűrik, érlelik és karamellel színesítik. A malátaecetet savanyításra (főleg dióhoz) használják és a közismert Worchestershire-i  mártásösszetevője. Gasztro ABC

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...