2014. augusztus 8., péntek

Rántott cukkini édes hagymás majonézzel









Cukkini. Tudom sokan unják már, de ez megint egy olyan recept, amiből nem lehet eleget készíteni. 


1 evőkanál vaj
1 közepes vörös hagyma,
2 evőkanál almaecet
2 evőkanál méz
1 evőkanál mustár
2,5 dl majonéz
só és bors ízlés szerint

3 közepes cukkini
1 evőkanál só
1 csésze durva, száraz zsemlemorzsa  
1 evőkanál  fűszerkeverék
(oregánó, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, só, bors)
olíva olaj
2 tojás, vagy akár 3 tojásfehérje


Közepes hőmérsékleten megolvasztjuk a vajat, és a felszeletelt hagymát puhára pároljuk benne. Tegyük ezt alacsony hőmérsékleten, tapasztalatom, hogy úgy édesebb lesz a hagyma. Keverjük meg néhányszor.




Amikor megpuhult tegyük egy robotgépbe, vagy turmixba, adjuk hozzá a mézet, ecetet, mustárt, ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük bele a majonézt. Már készen is van a mártogatós.






A cukkinit vágjuk kb 8-10 cm-es darabokra, majd készítsünk belőlük hasábokat, mint ahogy a burgonyából. Sózzuk be, és tegyük egy szűrőbe, had csepegjen le a leve. Akár egy órát is állhat ily módon. 






Keverjük össze a zsemlemorzsát a fűszerekkel. Én egy teáskanál olajat is szoktam hozzá keverni, de nem fontos, csak azt vettem észre, hogy szebben sül a morzsa az olajtól.
Verjük fel a tojást, és a cukkini botocskákat mártsuk a tojásba, majd a morzsába, és tegyük egy papírral bélelt, vagy kiolajozott tepsire egymás mellé.



210 fokosra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük meg. Akkor jó, amikor a morzsa arany barnára pöttyöződik






Az édes hagymás majonézzel tálaljuk. De paradicsommártással is kiváló.




1 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Nagyon finom lehet, mentettem, köszi! :)

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...