Cukkini. Tudom sokan unják már, de ez megint egy olyan recept, amiből nem lehet eleget készíteni.
1 evőkanál vaj
1 közepes vörös hagyma,
2 evőkanál almaecet
2 evőkanál méz
1 evőkanál mustár
2,5 dl majonéz
só és bors ízlés szerint
3 közepes cukkini
1 evőkanál só
1 csésze durva, száraz zsemlemorzsa
1 evőkanál fűszerkeverék
(oregánó, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, só, bors)
olíva olaj
2 tojás, vagy akár 3 tojásfehérje
Közepes hőmérsékleten megolvasztjuk a vajat, és a
felszeletelt hagymát puhára pároljuk benne. Tegyük ezt alacsony hőmérsékleten,
tapasztalatom, hogy úgy édesebb lesz a hagyma. Keverjük meg néhányszor.
Amikor megpuhult tegyük egy robotgépbe, vagy turmixba,
adjuk hozzá a mézet, ecetet, mustárt, ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk, majd
keverjük bele a majonézt. Már készen is van a mártogatós.
A cukkinit vágjuk kb 8-10 cm-es darabokra, majd
készítsünk belőlük hasábokat, mint ahogy a burgonyából. Sózzuk be, és tegyük
egy szűrőbe, had csepegjen le a leve. Akár egy órát is állhat ily módon.
Keverjük össze a zsemlemorzsát a fűszerekkel. Én egy
teáskanál olajat is szoktam hozzá keverni, de nem fontos, csak azt vettem
észre, hogy szebben sül a morzsa az olajtól.
Verjük fel a tojást, és a cukkini botocskákat mártsuk a
tojásba, majd a morzsába, és tegyük egy papírral bélelt, vagy kiolajozott
tepsire egymás mellé.
210 fokosra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük
meg. Akkor jó, amikor a morzsa arany barnára pöttyöződik
Az édes hagymás majonézzel tálaljuk. De
paradicsommártással is kiváló.
1 megjegyzés:
Nagyon finom lehet, mentettem, köszi! :)
Megjegyzés küldése