2014. augusztus 14., csütörtök

Nem csíz, csak csízió








Nem sajt, csak tejkészítmény

Napok, sőt hetek óta szemezek ezzel a valamivel. Nem mondhatom, hogy sajt, mert nem az, de mindenképpen tejkészítmény, és ráadásul még kiderült, hogy finom is.
Tudom nem vetekedhet egy sajttal, de ha azt veszem, hogy pár százasból két 40 dkg-os csízióm lett, hát mit mondjak. Nem rossz.



Hozzávalók:


2 liter tej
400 g 20 %-os tejföl
6 tojás
2-3 evőkanál só


ízesítésre:


petrezselyem zöld – fokhagyma
olajbogyó – bazsalikom
kapor, vagy amit szeretünk.





Egy lábasban feltesszük a tejet forrni, és sózzuk.



Amíg a tej felforr, addig a tejfölt simára keverjük a tojásokkal



Forráskor állandó keverés mellett vékony sugárban hozzáadjuk a tojásos tejfölt a tejhez, 





és főzzük 4-5 percig, amíg kezd szétválni a savótól.




 Pár perc alatt nagy pelyhek alakulnak ki, a savó szinte átlátszóvá válik.




Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, - én kettévettem a túrót, és az egyikbe apróra vágott petrezselyem zöld és szétnyomott fokhagyma keverékét tettem bele, 





míg a másik felét paprikával töltött olajbogyóval, és bazsalikommal ízesítettem. 




Elkeverjük a zöldekkel, és sajtruhán vagy gézen átszűrjük, hagyjuk csepegni, nem túl nehéz súllyal lenyomatjuk, pár órát hagyjuk rajta a nehezéket, hogy a felesleges savó távozni tudjon.





Azután a hűtőbe tesszük, hagyjuk tovább csepegni. 




Legjobb, ha egy éjjelen át pihen, ez alatt az ízek is összeérnek. 




De ha türelmetlenek vagyunk, már azután is fogyasztható, ha kihűlt.



A paprikával töltött olajbogyó, és a bazsalikom, gyönyörű és persze finom.




De legalább annyira jó párosítás a fokhagyma a petrezselyem zölddel





És természetesen nyáron kell hozzá a paradicsom is

Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...