2014. augusztus 29., péntek
Gnocchi (nyokki) bazsalikomos paradicsommártással
Rengeteg paradicsom van a kertben, és a paradicsomvész már felvetette a fejét. Mit lehet csinálni, menteni a menthetőt.
Éppen ezért a mai ebéd gnocchi paradicsommártással. És mivel bazsalikommal tele a kert, jó sokat tettem bele, hogy még inkább ízletes legyen.
Hozzávalók
320 ml sűrűre főzött paradicsom püré
1/2 fej vöröshagyma
15 dkg sonka
só
bors
oregánó
cukor
2 evőkanál olaj
nagy csokor bazsalikom
Az olajat felforrósítjuk, és az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk benne. Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt sonkát, azt is átpirítjuk majd a paradicsom pürét is beletesszük. Ekkor sózzuk, borsozzuk, és egy kanál cukrot is hozzáadunk, hogy az ízek jól harmonizáljanak. Addig pirítjuk, amíg a paradicsomon látszik, hogy karamellizálódik, vagyis kezd barnás lenni. Ekkor beleteszünk egy teáskanál oregánót, és felöntjük kevés vízzel. Addig főzzük, míg a hagyma szétfő benne, a vizet mindig apránként pótoljuk.
Mielőtt a tüzet elzárnánk alatta hozzáadjuk a felvágott bazsalikom leveleket, de azzal már csak átforgatjuk, hogy éppen csak kicsit fonnyadjon meg a bazsalikomlevél.
Gnocchival tálaljuk. Természetesen más kifőtt tésztát is adhatunk mellé, de a házi gnocchi nem sok idő alatt elkészíthető.
Hozzávalók:
2 közepes burgonya
5 dl liszt
csipet só
1 egész tojás
A burgonyát megfőzzük, és összetörjük, hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a csipet sót, a tojást, és a lisztet.
Összegyúrjuk, és letakarva 10-15 percet pihentetjük.
Azután felvágjuk,
és a részeket kb 1 cm vastag rúddá sodorjuk, majd felszeleteljük.
Azután egy villa segítségével megformázzuk.
Hagyhatjuk úgy is, hogy csak egyet sodrunk rajta, mint a nudlival szoktuk,
de sokkal finomabb, ha a villával formázzuk, mert a szósz így sokkal jobban tud rajta megtapadni, hiszen a vájatok megtelnek a finom paradicsomos mártással.
Bő forró sós vízben 10-15 perc alatt megfőzzük,
és a bazsalikomos mártással nyakon öntjük. egyet rottyantunk rajta, és forrón parmezánnal, vagy egyéb kemény reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kevi sodrott perec
Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra. Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...
-
Nagyon motiváltnak érzem magam, hogy elfeledjen a bolti élesztőt és társait, hogy kovásszal tudjam elkészíteni a kelt tésztákat. Az élesztő ...
-
A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölc...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése