2014. augusztus 11., hétfő

Oroszkrém torta vizes piskótával






Apukám kedvence. Augusztus 10-én ünnepelte a 79. születés napját, erre az alkalommal készítettem Tortaimádónál talált két recept alapján. Az egyik a vizes piskóta recept, a másik az oroszkrém torta krémjének a receptje. Kitűnő választásnak bizonyult. 


Hozzávalók:

6 tojás 
32 dkg cukor
25 dkg liszt
6 evőkanálnyi víz

A forma mérete itt: 26 cm

Elkészítés:

A tojások sárgáját kihabosítjuk a cukorral, lassacskán hozzáadjuk a vizet, majd beleforgatjuk a szitált lisztet.
Végül a tojások fehérjének habja kerül a masszába óvatosan beleforgatva.

Papírral bélelt (vagy kikent, lisztezett) formába simítjuk, előmelegített közepes hőfokú kb. 180 °C -os sütőben sütjük ki kb. fél óra alatt.
A sütés ideje változó lehet, több tényező befolyásolhatja, de nem lényegesen több, vagy kevesebb.

Ha barna tészta lesz belőle, akkor még egy evőkanálnyi víz kell hozzá az adott mennyiségen kívül, és 1 evőkanálnyi étolaj is. A lisztből pedig 2-3 evőkanálnyit vegyünk el, és kakaóval pótoljuk. Keverjük el, és szitáljuk át, így egyenletes lesz.

A sütő ajtaját sütés közben ki lehet résnyire támasztani pl. kanál, villa szárával, így a gőz el tud távozni, és a piskóta nem esik össze. Ez nálam mindig beválik.
Forrás: Tortaimádó

Krém:

3 dl tej
5 tojássárgája
25 dkg porcukor
1 rúd vanília
1 dl rum
15 dkg mazsola
1.5 dkg zselatin
6 dl tejszín
1 citrom reszelt héja

A krémhez a tojások sárgáját kiválthatjuk vaníliás pudingporral is, ekkor az arányok a következők:

6 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 dl tejszín
citromhéj, zselatinpor

A krémhez a tejjel simára keverjük a tojások sárgáit, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, és állandó keveréssel, gőz fölött forrpontig sűrítjük. (Nem forraljuk fel!)

Hozzáadjuk a citromhéjat, a hideg vízbe áztatott zselatint, jól elkeverjük, és lehűtjük.

Ekkor beleforgatjuk a 4 dl hideg tejszín felvert, kemény habját.

A tortalapot 3 lapra szeljük. én kettőbe vágtam

A formát kibéleljük zsírpapírral, beletesszük az első lapot, meglocsoljuk a mazsoláról leszűrt rummal, a krém egyharmadát rákenjük, s megszórjuk a mazsola felével.

Ismét tortalap a töltelékkel, majd az utolsó lap, krémmel. Hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt óvatosan kivesszük a formából a tortát, a maradék 2 dl tejszín felvert habjával az oldalát is bevonjuk, s tetejét tetszés szerint díszítjük.

Forrás: Régi Nők Lapja recept








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...