Rengeteg paradicsomot termelünk, amit szeretnénk minél tovább élvezni.
Könnyen tartósítható ivólé, püré, formájában. Viszont kevesen tartósítják egészben, éretten, pedig ez sem bonyolultabb, mert ha a megfelelő állapotban szedjük le, kiváló konzerv készíthető belőle.
A paradicsom legyen érett, de kemény, és lehetőleg sérülésmentes.
A sérült paradicsomot készítsük el másnak, mondjuk darabos paradicsom konzervként, paradicsomlével felöntve.
Egy 5 literes, vagy 5 db 1 literes üveghez
kb. 2-3 kg paradicsom (apró)
5-8 málnalevél
5-8 gerezd fokhagyma
3 evőkanál só
6 evőkanál cukor
2 evőkanál 10 %-os ecet
Az üvegek aljára tegyük a málnaleveleket. A paradicsomot mossuk,
szárítsuk, és rendezzük el az üvegekben.
Öntsük fel forró vízzel, és hagyjuk 20 percig állni.
Öntsük le róla a vizet egy lábasba, és készítsük el belőle a páclevet. Forraljuk fel és adjuk hozzá a cukrot, a sót, és az ecetet.
Öntsük fel forró vízzel, és hagyjuk 20 percig állni.
Öntsük le róla a vizet egy lábasba, és készítsük el belőle a páclevet. Forraljuk fel és adjuk hozzá a cukrot, a sót, és az ecetet.
A fokhagymát tegyük az üvegekbe, és öntsük rá a forró páclevet. Zárjuk
csavaros tetővel, és 15 percre fordítsuk fejre.
A málnalevelek, különleges ízt kölcsönöznek, és megelőzik az
erjedést, acetilszalicilsav tartalmuknál fogva.
Ha 1 literes üvegekbe készítjük, mert könnyebben kezelhető, és kényelmesebb, egyenlően osszuk el a hozzávalókat az üvegekben. Majd öntsük fel az üvegeket forró vízzel, azután azt leöntve, az egészet forraljuk fel a hozzávalókkal, amit aztán elosztunk az üvegek között. A lé a peremig érjen. Lezárjuk és úgy járunk el, mint a nagy üvegeknél.
Automatázhatjuk, akkor az elkészített páclevet langyosan öntjük a paradicsomokra, hogy ne főjön túl. Az üvegeket lezárva 95 fokon 30 percig dunsztoljuk. Kiszedve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése