2014. augusztus 7., csütörtök

Fejtett bableves húsgombóccal


A bab az egyik legjobb dolog a zöldségfélék között.

A fejtetett bab és a hüvelyesek az egyik legjobb forrásai az oldható és oldhatatlan élelmi rostoknak. Az előbbiek megkötik a bélben a koleszterint, ezáltal gátolják vagy csökkentik annak felszívódását. Vizsgálatok szerint a bab a teljes vér koleszterinszintet 19%-kal, a rossz típusú koleszterinszintet pedig 24%-kal is csökkentheti, miközben a jó típusú HDL-koleszterinszint változatlan marad. Ez az eredmény azoknál a betegeknél jelentkezik leglátványosabban, akiknél a vér koleszterinszint kiindulási értéke magas.

Mivel a hüvelyesekben lévő keményítő ha nem pépesítjük az oldhatatlan élelmi rostoknak köszönhetően a szervezetben csak nagyon lassan szívódik fel, a belőle képződő szőlőcukor hosszabb idő alatt kerül be a véráramba és nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet. Ennek különösen a cukorbetegek számára van jelentősége, mivel segít vércukorszintjük egyenletesen tartásában.

Az oldhatatlan rostok serkentik a bélmozgást, így hatásosak székrekedés ellen, illetve mérséklik a vastag- és végbélrák veszélyét, valamint elősegítik a rákkeltő anyagok és mérgek gyorsabb kiürülését a szervezetből.(forrás:vital.hu)


Mivel szezon van, szerencsére már hetek óta zöldségszezon, egy finom bablevessel örvendeztettem meg magunkat.

Fejtett bablevest készítettem, de persze előző nap beáztatott babból ugyanúgy elkészíthető, és remek leves tálalható.

Hozzávalók:

50 dkg fejtett bab
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
5 dkg zsiradék vagy füstölt szalonna kiolvasztott zsírja
1 nagyobb sárgarépa
1-2 szál fehérrépa
4 közepes burgonya
1-1 csomó zeller zöld, és petrezselyem zöld
1-2 teáskanál piros paprika
só, bors, köménymag, borsikafű, babérlevél

Húsgombóc hozzávalói:

25 dkg sertés, vagy szárnyas darált hús
½ tojás
só, bors, zabpehely

Csipetke hozzávalói:

½ tojás
csipet só
liszt

A babot megmossuk, ha szárazbabból készítjük előző nap átválogatjuk, megmossuk, és beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leöntjük róla a vizet, és alaposan lemossuk, lecsepegtetjük, azután használjuk fel.

A szalonna zsírját kiolvasztjuk, a töpörtyűt kiszedjük és félretesszük. A zsírban megfonnyasztjuk a kockára vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk, piros paprikával megszórjuk, és beletesszük a babot, felöntjük hideg vízzel, beletesszük a paradicsomot, és zöldpaprikát. hozzáadjuk a fűszereket, majd addig főzzük közepes hőmérsékleten, amíg a bab félpuhává fő.
Közben készítsük el a húsgombócot. A darált húshoz adjuk egy felvert tojás felét, sót, borsot, és annyi zabpelyhet, amennyivel formázható masszává áll össze. Hagyjuk kicsit állni, hogy a zabpehely kicsit megduzzadhasson a felvett nedvességtől.

Ekkor hozzáadjuk a leveshez a megpucolt és kockára vágott zöldségeket. A zeller zöldet és a petrezselyem zöldet egy fehér cérnával kössük össze, úgy tegyük a levesbe. Az elkészített húsmasszából formáljunk apró gombócokat, és azt is tegyük a levesbe. Amikor megfőtt benne a bab, a zöldségek, és a húsgombóc is, akkor adjuk hozzá a lisztből, csipet sóból, és a fél tojásból készített apróra tépkedett csipetkét. Természetesen apróra szaggatott galuskát is készíthetünk. Ebben az esetben kicsi vizet is adjunk a tésztához.


Egy kanál tejfölt teszünk a tányérra, arra tálaljuk a levest. Aki szereti, adjon hozzá erős paprikát. 


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...