A bab az egyik legjobb dolog a zöldségfélék között.
A fejtetett bab és a hüvelyesek az egyik legjobb forrásai
az oldható és oldhatatlan élelmi rostoknak. Az előbbiek megkötik a bélben a
koleszterint, ezáltal gátolják vagy csökkentik annak felszívódását. Vizsgálatok
szerint a bab a teljes vér koleszterinszintet 19%-kal, a rossz típusú
koleszterinszintet pedig 24%-kal is csökkentheti, miközben a jó típusú
HDL-koleszterinszint változatlan marad. Ez az eredmény azoknál a betegeknél
jelentkezik leglátványosabban, akiknél a vér koleszterinszint kiindulási értéke
magas.
Mivel a hüvelyesekben lévő
keményítő ha nem pépesítjük az oldhatatlan élelmi rostoknak köszönhetően a
szervezetben csak nagyon lassan szívódik fel, a belőle képződő szőlőcukor
hosszabb idő alatt kerül be a véráramba és nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet.
Ennek különösen a cukorbetegek számára van jelentősége, mivel segít
vércukorszintjük egyenletesen tartásában.
Az oldhatatlan rostok
serkentik a bélmozgást, így hatásosak székrekedés ellen, illetve mérséklik a
vastag- és végbélrák veszélyét, valamint elősegítik a rákkeltő anyagok és
mérgek gyorsabb kiürülését a szervezetből.(forrás:vital.hu)
Mivel szezon van, szerencsére már hetek óta
zöldségszezon, egy finom bablevessel örvendeztettem meg magunkat.
Fejtett bablevest készítettem, de persze előző nap
beáztatott babból ugyanúgy elkészíthető, és remek leves tálalható.
Hozzávalók:
50 dkg fejtett bab
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
5 dkg zsiradék vagy füstölt szalonna kiolvasztott zsírja
1 nagyobb sárgarépa
1-2 szál fehérrépa
4 közepes burgonya
1-1 csomó zeller zöld, és petrezselyem zöld
1-2 teáskanál piros paprika
só, bors, köménymag, borsikafű, babérlevél
Húsgombóc hozzávalói:
25 dkg sertés, vagy szárnyas darált hús
½ tojás
só, bors, zabpehely
Csipetke hozzávalói:
½ tojás
csipet só
liszt
A babot megmossuk, ha szárazbabból készítjük előző nap
átválogatjuk, megmossuk, és beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leöntjük róla a
vizet, és alaposan lemossuk, lecsepegtetjük, azután használjuk fel.
A szalonna zsírját kiolvasztjuk, a töpörtyűt kiszedjük és
félretesszük. A zsírban megfonnyasztjuk a kockára vágott vöröshagymát, üvegesre
pároljuk, piros paprikával megszórjuk, és beletesszük a babot, felöntjük hideg
vízzel, beletesszük a paradicsomot, és zöldpaprikát. hozzáadjuk a fűszereket,
majd addig főzzük közepes hőmérsékleten, amíg a bab félpuhává fő.
Közben készítsük el a húsgombócot. A darált húshoz adjuk
egy felvert tojás felét, sót, borsot, és annyi zabpelyhet, amennyivel
formázható masszává áll össze. Hagyjuk kicsit állni, hogy a zabpehely kicsit
megduzzadhasson a felvett nedvességtől.
Ekkor hozzáadjuk a leveshez a megpucolt és kockára vágott
zöldségeket. A zeller zöldet és a petrezselyem zöldet egy fehér cérnával kössük
össze, úgy tegyük a levesbe. Az elkészített húsmasszából formáljunk apró
gombócokat, és azt is tegyük a levesbe. Amikor megfőtt benne a bab, a
zöldségek, és a húsgombóc is, akkor adjuk hozzá a lisztből, csipet sóból, és a
fél tojásból készített apróra tépkedett csipetkét. Természetesen apróra
szaggatott galuskát is készíthetünk. Ebben az esetben kicsi vizet is adjunk a
tésztához.
Egy kanál tejfölt teszünk a tányérra, arra tálaljuk a
levest. Aki szereti, adjon hozzá erős paprikát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése