Örök kérdés mi legyen az ebéd, vagy a vacsora. Bár szeretek
főzni, kicsit tudok is, mégis elgondolkoztat nap, mint nap.
Gyorsan szétnéztem mi
van itthon, és a kamrában találtam egy nagyobbacska cukkinit. Hamarjában mellé tettem egy vöröshagymát, hátha nem haragszik
annyira rám, amiért majdnem elfelejtettem. Valamelyik nap paradicsomleves volt
ebédre, így maradt egy fél üveg sűrített paradicsom, jöhet az is. A disznócombot
körbefaragom, abból lehet darálni egy adagra valót. A ricotta, és a tejföl egy
kis reszelt sajttal a rakott cukkinit megkoronázza.
És akkor kezdjünk hozzá.
Hozzávalók:
1-2 nagyobb, de még nem magos cukkini
50 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
olaj
2 dl sűrített paradicsom
só, bors, oregánó
25 dkg ricotta
3 dl tejföl
10 dkg félkemény sajt
15 dkg rizs
A cukkinit karikára vágjuk, és megsózzuk, hagyjuk állni fél
órát. Azután olajozott serpenyőben mindkét oldalát átsütjük. Kibélelünk vele
egy tepsit.
2-3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a kockára vágott
vöröshagymát, beletesszük a darált húst, és a hús fehéredéséig pirítjuk,
sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a paradicsom pürét, ízlés szerint oregánóval is
megszórjuk, és összeforraljuk.
Közben a rizst ötszörös mennyiségű sósvízben megfőzzük, és a
kész paradicsomos húshoz keverjük. Ráhalmozzuk a megsütött cukkínire, és egyenletesen
elterítjük. A maradék cukkínivel befedjük. Most a tejfölt, a ricottával és a
reszelt sajttal összekeverjük, és megsózzuk. Ha szeretjük, tehetünk bele apróra
vágott kaporlevelet, (bár összevitatkoztam egyszer egy olaszhonba szakadt
hazánk lányával, miszerint az olaszok nem tesznek kaprot az ételbe, de nem
érdekel, az olasz csináljon csak amit akar, én szeretem, még akkor is, ha
paradicsom, és oregánó kerül az ételbe. Még soha nem rontotta el egy kis kapor.
Persze aki nem szereti mellőzze, hiszen anélkül is tökéletes élményben lesz
része. A keveréket a cukkíni tetejére
elosztjuk, elsimítjuk, és fél óra alatt 180 fokosra előmelegített sütőben
készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése