2 x 1,5 l-es üveghez
2,5-3 kg paradicsom, lehetőleg
apróbb szemű, kemény húsú egészséges szemek
1 db paprika édes- vagy erős (opcionális)
szőlő éretlen, esetleg félérett állapotban
Fűszerek üvegenként
csili ízlés szerint ½ teáskanál
fokhagyma 3 gerezd
babérlevél 2-3 db
feketebors, szegfűszeg 3-3 db
ribizli és meggyfa levél 3-3 db
tormalevél 1-2 db vagy gyökér 1-2 db
kapor 1-2 szál
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
Forralt víz
Nagyon finom fűszeres csemege, húsokhoz, sajthoz, vagy csak egy szelet
vajas esetleg libazsíros kenyérhez.
Nem kell félni, nem fog felrepedni a paradicsom héja.
Először is szépen mossuk meg a paradicsomokat, és szárítsuk meg. Ugyan így
járunk el a szőlővel és a levelekkel.
Az a legjobb, ha 1,5 l-es üvegeket használunk, de akár öt litereseket is
alkalmazhatunk.
A megszáradt leveleket helyezzük el az üveg alján, a fűszerekkel együtt, és
pakoljuk rá a paradicsomokat. A közöket töltsük ki leszemezett szőlővel. A
szőlőt úgy vágjuk le a fürtről, hogy pici szárrész maradjon rajta. Közben a
fokhagyma gerezdeket is tegyük az üvegekbe. A sót és a cukrot mérjük az üvegbe.
A vizet forraljuk fel, és öntsük a paradicsomokra. Hagyjuk 20 percig állni,
majd öntsük le róla a vizet, és ismét forraljuk fel, és még forrón öntsük az
üvegekbe, majd zárjuk le, és tegyük sötét hűvös helyre.
Ügyeljünk, hogy az üvegek jól záródjanak, mert különben forrásnak indul. Ha nem vagyunk biztosak magunkban használjuk csipetnyi tartósítószert. Jó a nátrium-benzoát, jó a szalicil, ha valaki nem idegenkedik tőle, és természetesen megfelel a kálium-szorbát, vagy bármely más tartósító, amiben bízunk.
Ügyeljünk, hogy az üvegek jól záródjanak, mert különben forrásnak indul. Ha nem vagyunk biztosak magunkban használjuk csipetnyi tartósítószert. Jó a nátrium-benzoát, jó a szalicil, ha valaki nem idegenkedik tőle, és természetesen megfelel a kálium-szorbát, vagy bármely más tartósító, amiben bízunk.
1-2 hónap érést számítsunk rá, akkor lesz az igazi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése