A kalács az egyik legsokoldalúbb tészta, mivel rengeteg féle képen formázhatjuk. Készíthetünk egyszerű foszlós fonott kalácsot, de sok ötletes formázási módon is szerettein elé adhatjuk.Én ma csepp kalácsot készítettem. Nem sok minden kell hozzá, mégis olyan, aminek nehéz ellenállni. És ami nem elhanyagolható, gyorsan elkészül.
tészta:
½ kg liszt
4 dkg cukor
5 dkg vaj
4 dl tej
2 db tojás
2 dkg élesztő
csipet só
töltelék:
10 dkg kristálycukor
5 dkg olvasztott vaj
őrölt fahéj
tetejére :
citrommáz
Az élesztőt a langyos tejben, amiben feloldottunk egy kanál
cukrot, felfuttatjuk. Közben a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést
készítünk, ide tesszük a tojásokat, a maradék cukrot, valamint a langyos tejet,
a csipet sót, majd a felfuttatott élesztőt.
Alaposan összedolgozzuk, majd az olvasztott vajat is dagasztjuk.
Ezután letakarva a duplájára kelesztjük.
Miután megkelt a tésztánk, 16 egyforma darabra vágjuk, cipókat
formázunk belőle.
Vékony lapokra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal,
megszórjuk fahéjas cukorral, feltekerjük. A tekercs mindkét végét bevágjuk, a
két részt duplán megtekerjük, mind két végén, majd összenyomjuk. Sütőpapírra
tesszük, megkenjük felvert tojással, és ismét kelesztjük. Közben a sütőt
előmelegítjük 180 fokra, és a megkelt tésztát arany barnára sütjük.
Készítünk
citrommázat 3 evőkanál porcukorból és ½ citrom levéből, amit a kisült
kalácsokra csurgatunk. Rácson hagyjuk kihűlni. Tálaljuk.
2 megjegyzés:
Nagyon guszta lett! Imádom a keltésztákat Én is nagyon! Fénypostával kérnék szépen egyet,vagy kettőt:))
Küldtem!!!
Megjegyzés küldése