Ritkán történik, hogy egy nap több bejegyzést készítsek, most nem mondhattam nemet, hiszen többen kérték tőlem a facebookon, hogy osszam meg a receptjét a finom füstölt bacon szalonnánknak. Bár férjem a mestere, -és ez való igaz, a mestere,- azért én is el tudnám már készíteni.
Mivel nem
szeretnénk gyors érlelésű bolti bacont, készítsünk házilagosan finom, füstölt
szalonnát.
Könnyen
kezelhető darabokat kell vágni a hasaalja, húsos részéből, szépen formázzuk
meg, hogy lehetőleg egyenletesen vastag legyen, kb. 2-3 kg egy darab.
Készítsük
el a keveréket, amivel be fogjuk pácolni. 2,5 rész só, asztali sót válasszunk,
mert fontos a só tapadása, és az is, hogy ne finomított, és ne jódozott legyen.
1 rész kristálycukor, abból is lehetőleg a nagyobb kristályú répacukrot
válasszuk. Frissen daráljunk hozzá fekete borsot, legyünk nagyvonalúak vele, de
azért az ízlésünknek megfeleljen. Minden kg szalonnához 7 teáskanál pác-só,
vagy más néven salétromsó, vagyis nátrium-nitrit szükséges. Ez az egyetlen E-adalék anyag,
amit évszázadok óta használnak a húsok tartósításához. Alaposan keverjük össze,
majd határozott mozdulatokkal minden felületét dörzsöljük be a szalonnának.
Alaposan fedje be a só mindenhol, hogy a nedvességet el tudja vonni belőle. 5-7
napig legyen a pácban, hűvös helyen tartva. Ha úgy érezzük, inkább tartsuk
hűtőben, mintsem megromoljon.
Naponta forgassuk, dörzsöljük a sóval. Kb egy hét
elteltével friss vízzel mossuk le a szalonnát, alaposan töröljük meg, és egy
éjszakára tegyük a hűtőbe, fedetlenül, hogy a felülete megszáradjon. Állítólag
ez segít, hogy a füst jobban tapadjon, és tovább javítja az eltarthatóságát.
Hideg füstön,
ami azt jelenti, hogy kb. 90 °C 2-3 órát füstöljük. Ha rendelkezünk
maghőmérővel, mérjük meg a szalonna belső hőmérsékletét, annak 73-75 °C-nak
kell lennie. Ezt végezhetjük füstölőben, de fedővel ellátott grillsütőben is.
A füstölést tölgyfa, vagy más keményfa forgáccsal végezzük, és valóban füst
legyen, ne láng. Férfiak nagyon ügyesen csinálják ezt, bízzuk rájuk. Szerintem a
vérükben van, hogyan kell egy igazi finom füstölt szalonnát elkészíteni.
Hűvös
helyen felakasztva tároljuk. Aki akarja, nyugodtan lefagyaszthatja, hiszen nem
árt a szalonnának. Szeleteljük vékonyan, és használjuk sütve, esetleg egy
darabot főzzünk meg belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése