2013. március 8., péntek

Írós kalács




Péntek van valami sűrű leves, és valami kelt tészta. 

Levesnek jó lesz egy tejfölös bableves édes-savanyúan, azután egy kis írós kalács. 






½ csésze langyos víz
250 ml író 
250 g tej 
25 g friss élesztő (vagy 1 teáskanál szárított) 
25 g olvasztott margarin 
2 tojás, 
6 evőkanál cukor 
1 evőkanál vaj, 
1 teáskanál só 
1300 g liszt.



Kevés liszttel, cukorral, fél csésze vízben futtassuk fel az élesztőt. Öntsük a keverékhez a meleg írót, tejet, és zsiradékot. Adjuk hozzá a tojást, a sót, és a liszttel alaposan dagasszuk össze. Kelesszük a duplájára 2-3 óra alatt, vagy akár egy éjszakán át, de akkor tartsuk hidegen.
Ezután vegyük négy részre a tésztánkat, egyenként nyújtsuk kerekre és a megfelelő módon töltsük, formázzuk,









Minden réteg között megkenjük olvasztott vajjal, átlósan 8 vágást ejtünk, és a középpontról kiindulva megtekerjük az ágakat. Langyos helyen újra kelesztjük a tésztánkat, közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tészta tetejét tojással megkenjük, és megsütjük 25-30 perc alatt.

Rácsra téve kihűtjük.  










Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...