Péntek van valami sűrű leves, és valami kelt tészta.
Levesnek jó lesz egy tejfölös bableves édes-savanyúan, azután egy kis írós kalács.
½ csésze langyos víz
250 ml író
250 g tej
25 g friss élesztő (vagy 1 teáskanál szárított)
25 g olvasztott margarin
2 tojás,
6 evőkanál cukor
1 evőkanál vaj,
1 teáskanál só
1300 g liszt.
Kevés liszttel, cukorral, fél csésze vízben futtassuk
fel az élesztőt. Öntsük a keverékhez a meleg írót, tejet, és zsiradékot. Adjuk
hozzá a tojást, a sót, és a liszttel alaposan dagasszuk össze. Kelesszük a
duplájára 2-3 óra alatt, vagy akár egy éjszakán át, de akkor tartsuk hidegen.
Ezután vegyük négy részre a tésztánkat, egyenként
nyújtsuk kerekre és a megfelelő módon töltsük, formázzuk,
Minden réteg között megkenjük olvasztott vajjal, átlósan 8 vágást ejtünk, és a középpontról kiindulva megtekerjük az
ágakat. Langyos helyen újra kelesztjük a tésztánkat, közben a sütőt 180 fokra
előmelegítjük, a tészta tetejét tojással megkenjük, és megsütjük 25-30 perc
alatt.
Rácsra téve kihűtjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése