2013. március 24., vasárnap

Kukorica palacsinta balzsamecetes meggymártással




 Kamralesen találtam még egy üveg meggy befőttet. Ezzel vége majd csak a következő szezonban lesz eltéve. Gondolkodtam mit is lehetne készíteni. Mivel nemrég főtt marhahúst ettünk meggyszósszal, most valami desszert kell hogy készüljön belőle.
Mivel csemegekukorica konzerv is található kicsiny kamrám polcán, adott egy kis kukoricapalacsinta, balzsamecetes mártással. 

Hozzávalók:

2 evőkanál vaj
3/4 csésze konzerv vagy fagyasztott kukorica
1 tojás
1 1/4 csésze író vagy kefir
1/4 teáskanál vanília
1 evőkanál cukor
1 1/4 csésze liszt
1/4 csésze kukoricaliszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna 
Szükség szerint tej
csipet só 



Egy nagy serpenyőben, közepes lángon olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá a kukoricát és pirítsuk, amíg csak kezd barnulni, kb 4 perc. Adjunk hozzá egy csipet sót, keverjük meg, és tegyük félre egy tálba hűlni. 
Egy nagy tálban, habverővel a tojást verjük fel, adjuk hozzá az írót, a vaníliát, a cukrot, és a kukoricát.
 Egy másik, kisebb tálban keverjük össze a lisztet, kukoricalisztet, sütőport, szódabikarbónát, és a sót. 
Keverjük össze a száraz és a nedves összetevőket egészen addig, amíg szépen összeáll.
 Adjunk tovább lisztet vagy tejet szükség szerint, amíg tészta ideális sűrűségű - kissé vastag, de még önthető. 
Vajazott vagy olajozott forró serpenyőben ¼ csésze tésztát teszünk, így körülbelül ½ cm vastag minden palacsinta. 




Süssük az egyik oldalon, míg a kis buborékok képeznek a tetején, majd fordítsuk meg ó és süssük egy percig azt az oldalát is. A többi tésztával is így járunk el.


Meggy balzsamos mártással

1 1/2 csésze befőtt vagy fagyasztott meggy
1/2 csésze víz
1 csésze cukor
4 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál kukoricakeményítő 


Egy kis fazékban hevítsük a magozott meggyet, a vizet és a cukrot, amíg forró nem lesz. Forraljuk óvatosan alacsony lángon öt percig.
 Adjuk hozzá a balzsamecettel elkevert kukoricakeményítőt. Pároljuk, amíg sűrű szirupos lesz.
Ezzel nyakon öntve tálaljuk a kukoricapalacsintát.

Ez a mártás főtt és sült húsokhoz is kitűnő.






Nincsenek megjegyzések:

Kovászos fehér kenyér

Hetek óta készítem a kovászomat. Lievito Madre névre hallgató édes kovászt, ami nem tartalmazza azt a savanyú ízt, ami miatt sokan n...