Valljuk be őszintén, a spenót nem tartozik a kedvencek közé.
Pedig akár tartozhatna is. Az én gyerekeim szeretik, és most már az unokáim is
szó nélkül elfogyasztják. Ennek az az
elkészítési mód a sikere, amit még drága anyósom tanított nekem. És az íz
valóban kellemes, és kívánatos. Persze
lehet, hogy nem ő az egyetlen, aki így főzte a spenótot, de nekünk nagyon
bejött már akkor.
Sajnos egyre kevesebb helyen lehet leveles parajt kapni, így
rá vagyok kényszerítve a mirelitre, de hamarosan saját termésem is lesz. Sőt
fogok ügyelni arra, hogy mindig legyen lehetőleg friss, mert nemcsak
főzeléknek, de más ételekben is kitűnő. Ricottával keverve, vagy gorgonzolával
kitűnő töltelék akár lasagne, akár sós omlós tésztában kosárkaként elkészítve.
Esetleg csak a húsok mellé dobva egy gyors tésztaételbe, vagy uram bocsá’ hús
nélkül. Esetleg a tojásrántottába keverve, de rengeteg módon becsempészhetjük a
család ételeibe, amivel sok fontos vitaminnal, és ásványi anyaggal járulhatunk
hozzá az egészséges étkezésükhöz.
És most ahogyan én készítem a spenótfőzeléket.
Hozzávalók
1 kg friss spenót, vagy 400 g mirelit
2-3 gerezd fokhagyma
1 liter tej
só
2-4 evőkanál olaj
2-4 evőkanál liszt
reszelt sajt
személyenként 1-2 tükörtojás
Mindenek előtt a spenótot tesszük fel vízben a fokhagymával
és kevés sóval főni. Ha friss levelekből készítjük, csak a szárát vágjuk le,
majd alaposan megmossuk, és amikor megfőtt botmixerrel pürésítjük. Ha
mirelitből készítjük, nincs más dolgunk, mint a már említett fokhagymát
hozzáadni, kicsit sózni és annyi vizet önteni rá amennyi ellepi, addig főzzük,
hogy a fokhagyma illata jól érződjön. Ekkor adjuk hozzá a tejet, és amíg
felforr, addig elkészítjük a rántást. Igen, mert ez az étel rántással készül.
És aki azt hiszi, hogy a rántás vétek, annak elmondhatom, hogy a túlzott rántás
az, ami vétek. Az a sok-sok rántás, amit az éttermekben tesznek egy-egy ételbe,
és az a vétek, amit nem is látunk, és mégis ott van az ételekben, mert úgy
gondolják, hogy ízfokozók és egyéb adalékok kellenek az étel elkészítéséhez.
Nos, azok a vétkesek sok felesleges anyag bevitelére a szervezetünkbe. Nem kell
félni a rántástól. Nem sok a mennyiség, amit használunk. Nem kell, hogy öreg
legyen a főzelék. Itt ugyanis ami még sűríteni fogja az a reszelt sajt, amit tálaláskor
adunk az ételhez.
De térjünk vissza az elkészítéshez. A rántást elkészítjük. 2
evőkanál olajat felmelegítünk, és 2 evőkanál lisztet világosra pirítunk benne,
majd ezt adjuk a tejes spenóthoz. Vigyázzunk, mert a forró rántás erősen kicsap, ezért várjunk amíg kicsit hűl, mielőtt az ételbe tennénk, nehogy megégessen bennünket.
Ezután legalább 5 percig főzzük, ugyanis az íze ennyi idő után már nem lesz nyers liszt ízű, hanem egy kellemes
sima, selymes pürére emlékeztető ízvilágba tér át. Ekkor megkóstoljuk, és ha
szükséges utána sózzuk.
Fejenként sütünk 1-2 tükörtojást, és a reszelt sajttal
megszórva azzal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése