2013. március 4., hétfő

Vanília-mandula ízesítésű cukorsüti








Imádom a cukormázas kekszeket. Egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, "cukorsütit" készítettem.

Hozzávalók: 48 darab sütihez

3 csésze sima liszt 
1 csomag sütőpor 
1 csésze cukor
250 g vaj, hideg és darabokra vágva  
1 tojás  
3 / 4 teáskanál tiszta vanília kivonat 
1/2 teáskanál tiszta mandula kivonat 







Elkészítés:

 Melegítsük elő a sütőt 180°C, béleljünk ki 2 tepsit sütőpapírral.
Keverjük össze a lisztet és a sütőport, majd tegyük félre. 
Keverjük a cukrot és a vajat krémesre. Adjuk hozzá a tojást valamint a kivonatokat, és keverjük össze. Fokozatosan adjuk hozzá a liszt keveréket, és kavarjuk össze teljesen, különös tekintettel a tál szélére és oldalára. Formáljunk belőle két téglaalakot, csomagoljuk fóliába, és legalább egy órára tegyük hűtőbe.
Pihentetés után lisztezett felületen nyújtsuk 6-7 mm vastagságúra, és szúrjunk belőle formákat, vagy szeleteljük négyzet alakúra. Tegyük tepsibe, és legalább 5 percig pihentessük a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. Nem kell sötétnek lennie, éppen csak a széle kezdjen rózsaszínűre változni. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk kihűlni, és csak azután vegyük ki a sütiket. Közben készítsük el a cukormázat.

Hozzávalók:

1 tojásfehérje,
250 g porcukor
természetes ételszínezék (céklapor, kakaópor)

A tojásfehérjét verjük habbá, majd miután félig fel van habosítva, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, és a színezéket, azután addig habosítjuk, amíg kemény habot nem kapunk. Akkor jó, ha csúcsos marad a habverőn.
Ezzel a mázzal bevonjuk a sütinket, lehet csak foltszerűen (mint nálam) de az egész felületet is bevonhatjuk vele.
Természetesen, ha több féle színnel akarjuk egy időben díszíteni a sütinket, akkor a cukros tojásfehérjét, miután keményre verjük, vegyük ketté, vagy több részre a színek mennyiségétől függően, és külön-külön színesítsük.
A mázzal való bevonás után megszórhatjuk apró cukorforgáccsal, vagy cukor gyönggyel, azután kb 12-24 óra elteltével egymásra is rakhatjuk. Sokáig elálló finom omlós sütemény.




Nincsenek megjegyzések:

Kovászos fehér kenyér

Hetek óta készítem a kovászomat. Lievito Madre névre hallgató édes kovászt, ami nem tartalmazza azt a savanyú ízt, ami miatt sokan n...