2013. március 11., hétfő

Fahéjas csepp kalács citrom mázzal







A kalács az egyik legsokoldalúbb tészta, mivel rengeteg féle képen formázhatjuk. Készíthetünk egyszerű foszlós fonott kalácsot, de sok ötletes formázási módon is szerettein elé adhatjuk.Én ma csepp kalácsot készítettem. Nem sok minden kell hozzá, mégis olyan, aminek nehéz ellenállni. És ami nem elhanyagolható, gyorsan elkészül.


tészta:

½ kg liszt
4 dkg cukor
5 dkg vaj
4 dl tej
2 db tojás
2 dkg élesztő
csipet só

töltelék:

10 dkg kristálycukor
5 dkg olvasztott vaj
őrölt fahéj

tetejére :

citrommáz

Az élesztőt a langyos tejben, amiben feloldottunk egy kanál cukrot, felfuttatjuk. Közben a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojásokat, a maradék cukrot, valamint a langyos tejet, a csipet sót, majd a felfuttatott élesztőt.
Alaposan összedolgozzuk, majd az olvasztott vajat is dagasztjuk.  Ezután letakarva a duplájára kelesztjük.
Miután megkelt a tésztánk, 16 egyforma darabra vágjuk, cipókat formázunk belőle. 




Vékony lapokra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas cukorral, feltekerjük. A tekercs mindkét végét bevágjuk, a két részt duplán megtekerjük, mind két végén, majd összenyomjuk. Sütőpapírra tesszük, megkenjük felvert tojással, és ismét kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a megkelt tésztát arany barnára sütjük. 



Készítünk citrommázat 3 evőkanál porcukorból és ½ citrom levéből, amit a kisült kalácsokra csurgatunk. Rácson hagyjuk kihűlni. Tálaljuk.





2 megjegyzés:

Böbe írta...

Nagyon guszta lett! Imádom a keltésztákat Én is nagyon! Fénypostával kérnék szépen egyet,vagy kettőt:))

Zsóka írta...

Küldtem!!!

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...