Nagyon nagy kedvenc a gyerekek körében a vaníliás karika.
Bevallom én is szeretem, de csak azért nem sütnék. Mindig is nagyon macerásnak
tartottam, de most a kíváncsiság rávitt az elkészítésére. A kísérletezésem
majdnem kudarcba fulladt. Tapasztalt háziasszony létemre, elhiszem még mindig,
hogy a receptet mindenki úgy írja le, ahogyan készíteni kell. Hát ne higgyétek
el. Én egy nagyon rossz receptet fogtam ki. Még szerencse, hogy van már annyi
tapasztalatom, hogy látom a különbséget, hogy amit a videóban készít a hölgy,
nem olyan állagú, mint az a tészta, amit összeállíttat velem. Nos, sebaj,
vagyok már annyira rutinos, hogy ezt orvosolni tudtam. De az a szegény kezdő
háziasszony, egy életre elmegy a kedve a sütéstől-főzéstől, ha nem sikerül
neki. Bizonyára ez a célja néhány érdekeltnek. Én már a jó receptet teszem
közzé. Csak bátran merjetek belekezdeni fiatalok. Hiszen nincs jobb, mint egy
jól elkészített sütemény, és bezsebelni a dicsérő szavakat.
Hozzávalók
30 dkg liszt
pici só
reszelt citromhéj, ízlés szerint
2 db tojás
vanília aroma, ízlés szerint
12,5 dkg vaj, vagy margarin
12,5 dkg porcukor
pici só
reszelt citromhéj, ízlés szerint
2 db tojás
vanília aroma, ízlés szerint
12,5 dkg vaj, vagy margarin
12,5 dkg porcukor
Szóráshoz vaníliás porcukor
Elkészítés
A lágy vajat, vagy margarint a cukorral, és a tojásokkal alaposan
kikeverjük, beletesszük a sót, a reszelt citromhéjat, a vaníliaaromát. A
lisztet átszitáljuk, és fokozatosan beletesszük a tojásos keverékbe.
Könnyű
tésztát kell, hogy kapjunk, de azért, amikor kinyomjuk a formáját tartsa meg. Próbáljuk ki, mert minden liszt más és más, valamint a tojások sem egyformák. Ezt csillagcsővel ellátott habzsákba tesszük, és karikákat nyomunk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
175 °C-ra előmelegített
sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a széle éppen kezd
elszíneződni. Még forrón bőven megszórjuk vaníliás porcukorral.
Készíthetjük
úgy is, hogy megvárjuk, amíg kihűl, és az alját belemártjuk olvasztott étcsokiba,
vagy vékony csokoládé csíkokat húzunk rá. Ez csak a fantáziánktól, és az
időnktől függ.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése