2013. március 30., szombat

Burgonyás zsúrkenyér





Ma sokat sütöttünk, hiszen holnap már Húsvét. Készült kalács, kikent kifli, és zsúrkenyér.




Most, miközben a sonka a fazékban fő, gondoltam a zsúrkenyér receptet megosztom veletek.
Nagyon finom, ízletes, kenyeret tudunk házilag készíteni az alábbi recepttel. 

Előre is elkészíthetjük, de akkor fóliában csomagolva tartsuk hűtőben, vagy fagyasszuk le.


Burgonyás zsúrkenyér

Hozzávalók:

1 kg finomliszt,
30 dkg főtt, pürésített burgonya,
10 dkg vaj, vagy margarin
2 púpozott teáskanál só,
4 teáskanál porcukor,
5 dkg élesztő,
4 dl tej,
1-1 1/2dl víz.


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a porcukrot és az élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a pürésített burgonyát, a sót, az olvasztott vajat, és a felfuttatott élesztős tejet. Annyi langyos vízzel, amennyit felvesz, közepesen kemény tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Azután 3 részre osztjuk, és hosszúkás kenyereket sodrunk belőlük. és sütőlapon hagyjuk ismét megkelni, közben a sütő előmelegítjük 200 fokosra, és a kenyereket 30 perc alatt megsütjük. 








2 megjegyzés:

Ilona írta...

Annyira gusztusos, köszönöm!

Zsóka írta...

Köszönöm.

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...